Европейският съюз и Япония завършиха преговорите по споразумението за свободна

...
Европейският съюз и Япония завършиха преговорите по споразумението за свободна
Коментари Харесай

ЕС и Япония сключиха най-голяма сделка за свободна търговия в света

Европейският съюз и Япония приключиха договарянията по съглашението за свободна търговия, съобщи " Ройтерс ".

Двете страни, които договориха основите на съглашението през юли, обявиха в петък, че договарящите са приключили правния текст, който ще отвори стопанските системи, създавайки голяма икономическа зона с 600-милионно население, произвеждащо почти 30% от международния Брутният вътрешен продукт.

" Япония и Европейски Съюз ще се заловен за ръце и ще изградят свободна, почтена, учредена на разпоредбите икономическа зона, която ще бъде модел за стопански ред в интернационалната общественост през 21 век ", съобщи японският министър председател Шинзо Абе. По думите му за Европейски Съюз и Япония стартира " нова епоха ".

Споразумението, включващо 28-членния блок и третата най-голяма стопанска система в света, ще отстрани 10-процентните мита върху японските коли и 3-проценттните митнически цени за автомобилни елементи.

За Европейски Съюз договорката значи отпадане на японските мита от към 30% за европейските сирена и 15% за виновността, позволение за увеличение на износа на говеждо и свинско месо, както и достъп до огромни обществени търгове в Япония.

" Това е най-голямото комерсиално съглашение, което в миналото сме договаряли за Европейски Съюз ", сподели еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. " То изпраща мощен сигнал в отбрана на отворената търговия, учредена на свободни правила ", добави еврокомисарят.

През първите пет месеца договарящите работеха по стабилизирането на цените в региона на услугите, регулаторното съдействие и средствата за отбрана на храните и напитките.

Дискусиите ще продължат по противоречивия въпрос за инвеститорската отбрана. Япония не искаше да одобри капиталовата правосъдна система на Европейски Съюз.

" Този въпрос се нуждае от спомагателна полемика при започване на идната година, само че останалата част от съглашението е тук ", акцентира Малстрьом, като изясни, че този детайл от договорката може да бъде прибавен на по-късен стадий.

Европейски Съюз се надява да подписа съглашения за свободна търговия с Мексико и Меркосур (Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР