Европейският съюз и Япония сключиха днес едно от най-големите споразумения

...
Европейският съюз и Япония сключиха днес едно от най-големите споразумения
Коментари Харесай

ЕС и Япония създадоха най-голямата свободна търговска зона


Европейският съюз и Япония подписаха през днешния ден едно от най-големите съглашения за свободна търговия в света. Това се случва ден след знаковите диалози сред американски президент Доналд Тръмп, оповестил Европейски Съюз за зложелател на Съединени американски щати, и съветския му сътрудник Владимир Путин.

Създава се свободна комерсиална зона, обхващаща близо една трета от международния Брутен вътрешен артикул както и над 600 млн. души. Според подписания документ Япония анулира митата за 94% от стоките от Европейски Съюз, в това число европейски сирена, вино и свинско месо. Европейски Съюз подвига митническите цени за 99% от стоките, внасяни от Япония, като коли и битова електроника.

Европейски Съюз изнася голямо количество млечни артикули за Япония, до момента в който от Страната на изгряващото слънце идват доста огромен дял от колите в Европа. Промените ще станат факт надлежно след 8 и 6 години, когато договорът влиза в действие. Ратификацията му се чака през март 2019 година Тогава се чака и Англия да напусне Европейския съюз.

Церемонията по подписването се организира в резиденцията на японския министър председател Шиндзо Абе след срещата на върха, в която участваха ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, осведоми offnews.bg.

Днешното деяние на Европейски Съюз и Япония е в ослепителен контрастност с позицията, която зае администрацията на американския президент Тръмп, която предприе стъпки за въвеждане на вносни мита. Съединени американски щати преговаряше с Япония и други азиатски страни в продължение на 18 месеца за огромно съглашение за свободна търговия - Транстихоокеанското партньорство, само че едно от първите решения на Тръмп като президент беше да се отдръпна от него.

Оттогава неговата политика под мотото " Америка преди всичко " докара до въвеждането на мита за вноса на редица артикули, в това число стомана, каквато внасят в Съединени американски щати Европа и Япония. Фирмите в Европейски Съюз - най-голямата зона за свободна търговия - сега изнасят годишно артикули и услуги за повече от 100 милиарда $ за Япония, третата най-голяма стопанска система в света.

В изказване, направено в Китай в понеделник, Туск съобщи: " Общият дълг на Европа и Китай, само че също и на Америка и Русия, е да не разрушим (световния търговски ред), а да го подобрим, не да започваме търговски войни, които толкоз постоянно са се превръщали в горещи спорове в историята ни ".

Японският министър на икономическото възкръсване Тошимицу Мотеги разяснява във вторник следното: По времето, когато протекционистките ограничения навлизат в международен мащаб, подписването на съглашението сред Япония и Европейски Съюз през днешния ден още веднъж ще покаже на света нашата непоколебима политическа воля за поощряване на свободната търговия ".
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР