Европейският съюз и Япония подписаха безпрецедентно споразумение за свободна търговия,

...
Европейският съюз и Япония подписаха безпрецедентно споразумение за свободна търговия,
Коментари Харесай

ЕС и Япония подписаха споразумение за свободна търговия



Европейският съюз и Япония подписаха невиждано съглашение за свободна търговия, което ще сътвори един от най-големите търговски блокове в света, съобщи Дойче Веле.

Във вторник Европейският съюз и Япония подписаха комерсиална договорка, която се ангажира да отстрани 99% от цените, които костват на бизнеса в Европейски Съюз и Япония съвсем 1 милиард евро годишно.

Според Европейската комисия, " Споразумението за икономическо партньорство " сред Европейски Съюз и Япония е най-голямата комерсиална договорка, контрактувана в миналото от съюза и ще сътвори комерсиална зона, покриваща 600 милиона души и съвсем една трета от международния БВП.

Дойче веле оповестява, че японският министър председател Шинзо Абе се срещна във вторнки с президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с президента на Европейския съвет Доналд Туск, с цел да бъде подписано съглашението за свободна търговия (СИП) по време на провеждащата се в Токио 25-а среща на високо ниво сред Европейски Съюз и Япония. Самото съглашение трябваше да бъде подписано по време на срещата на високо ниво сред Европейски Съюз и Япония в Брюксел през предходната сряда, само че срещата беше анулирана от Шинзо Абе предвид на неотдавнашните пагубни наводнения в страната на Изгряващото слънце.

В резултат на четиригодишни договаряния СИП бе финализиран в края на 2017-а година и се чака да влезе в действие до края на настоящия мандат на Европейската комисия през есента на 2019-а година. Европейски Съюз дефинира съглашението като " доста амбициозно и всеобхватно ", визирайки обстоятелството, че общият размер на търгуваните артикули и услуги сред Европейски Съюз и Япония възлиза на 86 милиарда евро.

" Европейски Съюз и Япония споделят обща визия за отворена и учредена на правила международна стопанска система, която подсигурява най-високите стандарти. Ние изпращаме обръщение до останалите страни за смисъла на свободната и обективна търговия и за оформянето на глобализацията ", съобщи европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом, откакто самото съглашение беше контрактувано дефинитивно през 2017-а година.

Според редица анализатори и икономист, износът на селскостопански артикули от Европейски Съюз се чака да бъде заздравен от това " Споразумението за икономическо партньорство ", защото ще бъдат отстранени японските митнически цени за вноса на сирене, вино и свинско месо. Европейска комисия предвижда, че в резултат на СИП износът на модифицирани храни в посока Япония може да се усили до 180 процентни пункта.

СИП също по този начин ще отвори японския пазар за повече услуги, основани в Европейски Съюз, и ще даде на европейските бизнесмени достъп до японски обществени инфраструктурни планове, като да вземем за пример тези в железопътния бранш. Европейски Съюз прави оценка, че 600 хиляди работни места в Европа са свързани с търговията с Япония.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР