Европейският съюз и в частност Германия, Франция и България, както

...
Европейският съюз и в частност Германия, Франция и България, както
Коментари Харесай

ЕС, България и САЩ: Не приемаме присъдата срещу Навални, незабавно да бъде освободен

Европейският съюз и в частност Германия, Франция и България, както и Съединени американски щати, реагираха остро против ефикасната присъда, която московски съд постанови довечера против опозиционера Алексей Навални, и приканиха за незабавното му освобождение.

Руските съдии промениха условната му присъда от преди години по делото " Ив Роше ", по което той беше разгласен от Съда по правата на индивида в Страсбург за почтен и Москва даже му изплати обезщетение. Въпреки това, в този момент управляващите в родината му го упрекват, че не е спазвал изискванията на присъдата, до момента в който се лекуваше в Германия след отравянето си с " Новичок ", и съгласно присъдата би трябвало да бъде изпратен в колония.

" Подновявам апела на Европейски Съюз за неотложно освобождение на Алексей Навални ", написа ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел в Туитър.

" Не можем да приемем тази присъда, правораздаването не би трябвало да бъде политизирано, добавя той във връзка днешното решение на съд в Москва да задържи Навални в лагер на общ режим в идващите две и половина години. Протестиращите би трябвало да имат правото на мирни демонстрации и на изложение на политическите си визии ", добави Мишел.

В идващите дни висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел ще пътува до Москва, а негов представител съобщи, че има вяра за среща с Навални.

С днешното решение на Московския съд против Алексей Навални управляващите в Русия изпращат обръщение, че правата на руснаците не са задоволително предпазени, съобщи пък комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович.

По нейните думи правосъдното решение се отразява на целостта на европейската система за отбрана на човешките права. Миятович отбелязва, че Навални през днешния ден още веднъж е лишен от независимост по обвинявания, чиито учредения бяха отхвърлени от Европейския съд по правата на индивида.

Комисарят добави, че днешното правосъдно решение е в несъгласие с интернационалните отговорности на Русия в региона на човешките права. Тя прибавя, че Навални въобще не е трябвало да бъде арестуван, нито съден.

В същото време и Съединените щати, Германия и Франция разкритикуваха осъждането на съветския опозиционер.

" Повтаряме апела си към съветското държавно управление да освободи неотложно и абсолютно господин Навални, както и стотиците други съветски жители, задържани през последните седмици, за това че просто са си упражнили правата, включително свободата на изложение и на спокойно събиране ", сподели в официално съобщение държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън.

" Днешната присъда против Алексей Навални е тежък удар по основополагащите свободи и правовата страна в Русия ", реагира в " Туитър " немският външен министър Хайко Маас .

" Осъждането на Алексей Навални е недопустимо. Политическите различия не са закононарушение. Призоваваме за незабавното му освобождение. Спазването на човешките права като това на демократична независимост не предстои на разискване ", сподели в " Туитър " френският президент Еманюел Макрон .

Междувременно българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева дефинира в Туитър решението да бъде изпратен в пандиза Алексей Навални като изцяло недопустимо.

" Решението да бъде изпратен в пандиза Навални, откакто беше лекуван в чужбина след опит за отравяне, е изцяло недопустимо, декларира Захариева в Туитър. Призоваваме решенията на Европейския съд по правата на индивида да бъдат уважавани, правото на обективен развой е главно човешко право, което е неоспоримо ", добави тя.

The decision to jail after having been treated abroad after poisoning attempt is utterly unacceptable. We call the decisions of to be respected, the right of fair trial is a fundamental human right that is undeniable.
— Ekaterina Zaharieva (@EZaharievaMFA)
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР