Европейският съюз и САЩ обявиха, че ще наложат санкции на

...
Европейският съюз и САЩ обявиха, че ще наложат санкции на
Коментари Харесай

Politico: Дипломацията с Путин се провали, но тя никога нямаше шанс

Европейският съюз и Съединени американски щати оповестиха, че ще наложат наказания на Москва и приканиха за незабавна среща на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации поради номерението на съветския президент от през вчерашния ден да признае независимостта на Луганск и Донецк - разколнически территории, които са част от Украйна. Това желание беше доказано по-късно същия ден.

Беше даден явен знак обаче, че ответната реакция на Запада ще зависи най-вече от отговора на един значим въпрос - къде ще спре Путин.

Двете самопровъзгласили се за републики територии заемат единствено част от Донецк и Луганск, само че сепаратистките управляващи предявиха искания към цялата територия, известна като Донбас.

Малко след среднощ колони от съветски военни коли към този момент бяха видяни от кореспонденти в Донецк. Някои представители на Запада се надяваха, че Путин ще се въздържи от сходна нападателна стъпка, която може да докара до експлоадирането на най-кървавия спор на европейския континент след Втората международна война. Вече над 14 хиляди души са убити през осемте години на бойни дейности в Донбас. Според публични лица от западните страни налагането на наказания поради решението на Кремъл да признае независимостта на Донецк и Луганск няма да има огромен резултат.

Украинският президент Володимир Зеленски направи послание към нацията, което стартира малко след 2 ч. сутринта локално време. Зеленски прикани жителите да останат спокойни, стоешком пред карта на Украйна, включваща и анексирания през 2014 година полуостров Крим. Зеленски уточни още, че няма причина за " безсънна нощ " и даде знак, че Киев няма желание да дава отговор по боен метод на Путин. Зеленски съобщи още, че Украйна ще се стреми към дипломатичния и кротичък път за разрешаване на спора, само че бе безапелационен - решението на Русия нарушава териториалната целокупност на Украйна.

Според почитан чиновник от администрацията на Белия дом решението на Путин е посочило ясно какви са неговите планове - да нападна концепцията за суверенитета и независимостта на Украйна. Но наличието на съветски военни в окупираните територии няма да е нещо ново, тъй като Кремъл от години управлява военните дейности. Москва в никакъв случай не е признавала ролята си в разпалването на спора в Донбас, макар доказателствата, че настоящи съветски бойци са били убити в борби там.

Много анализатори дефинираха като наивни концепциите, че Путин може да спре със сегашната си нападателна линия - сега по съвсем всички граници на Украйна са струпани близо 200 хиляди съветски бойци и оръжия. Декретът на Путин пристигна с неговата запазена марка - композиция от неистини и експанзия. " Във връзка с апела " на ръководителя на всяка сепаратистка област съветският президент изпрати " въоръжените сили на Руската федерация " на всяка територия за " запазване на мира ".

Изявлението на Путин пристигна след съвещанието на Съвета за сигурност на Русия в понеделник следобяд, на което президентът и неговите най-висши съветници отприщиха куп обвинявания по отношение на Украйна без обаче да предложат никакви доказателства за тях. Те поставиха основата за експлоадирането на война. Военният министър, да вземем за пример, Сергей Шойгу съобщи, че Украйна желае да стане нуклеарна мощ. Путин предизвести, че Киев ще се опита да си върне Крим с военни сили. Началникът на съветската работа за сигурност пък уточни, че саботьори са били хванати в опит да нападат окупираните територии. Западните водачи и властта в Украйна отхвърли всички тези обвинявания.

В указите си Путин цитира " волята на народа " като опрощение за признаването на самопровъзгласилите се за републики Донецк и Луганск, макар че не е извършен референдум и стотици хиляди поданици са разселени през годините. Путин също по този начин цитира " отводът на Украйна да позволи спора по кротичък метод в сходство със Минските съглашения ".

Заседанието на съветския съвет за сигурност изглеждаше деликатно проведено, като че ли Путин искаше всеки от неговите висши съветници да утвърди решението за признание на териториите и изпращане на войски. Близки наблюдаващи също по този начин означиха, че срещата наподобява е била записана авансово.

Приватизацията на Украйна

Путин разгласи решението си в пламенна и изпълнена с мъка телевизионна тирада, която бе изпълнена с недоволства от развоя на историята, актуалното украинско държавно управление, НАТО, Съединени американски щати. Руският президент повтори някои изказвания за историческото единение на съветския и украинския народ, които доста украинци изрично отхвърлят.

В речта си главата на Кремъл отприщи и поредност от погрешни обвинявания към Украйна. Според него тя съставлява остра опасност за сигурността на Русия. Путин не звучеше като водач, издаващ административен декрет, а като човек, който има намерение да завладее прилежаща територия в опит да поправи историческите несправедливости. Освен това Путин настоя, че Украйна не е всъщност същинска страна - нещо, което той постоянно прави през годините. Руският президент повтори и убеждението си, че събитията в Украйна от 2013-2014 година са всъщност държавен прелом.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба сподели, че страната му е поискала изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, който сега се оглавява от Руската федерация.

Дипломатическото отчаяние

Танковете започнаха да се движат и беше доста мъчно да се повярва, че понеделник е почнал с диалози за допустима среща на върха сред съветския президент Владимир Путин и американския му сътрудник Джо Байдън. От офиса на френския общественик Еманюел Макрон показаха, че самият той е получил увещание от Путин да взе участие в такава среща. Всъщност обаче Кремъл отхвърли да удостовери сходно нещо като съобщи, че сходна среща може да се провежда, в случай че това се наложи. Представител на Елисейския замък сподели, че Путин е излъгал Макрон и света, че няма желание да нахлуе в Украйна.

Макрон се е опитал да реализира дипломатическо решение, само че Путин се е възползвал от многократните си телефонни диалози с френския водач и срещите си с него, с цел да ускори недоволствата и настояванията на Русия за нови гаранции за сигурност.

По света водачите бързо започнаха да се борят с неизбежното умозаключение, че дипломацията с Путин се е провалила, въпреки че може би в никакъв случай не е имала късмет за триумф.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР