Европейският съюз и Съединените щати се споразумяха да възобновят търговията

...
Европейският съюз и Съединените щати се споразумяха да възобновят търговията
Коментари Харесай

ЕС и САЩ възобновят търговията с миди, рапани и стриди

Европейският съюз и Съединените щати се споразумяха да възобновят търговията с миди, рапани и стриди от края на февруари, откакто тя беше спряна преди повече от десетилетие. Това съобщи Ройтерс.

Търговията с тези типове мекотели беше спряна през 2011 година заради разлики в регулаторните стандарти, само че ще бъде обновена за Нидерландия и Испания и американските щати Масачузетс и Вашингтон.

Преговарящите са завършили диалозите в петък. Европейската комисия, която управлява търговията на 27-те страни от Европейски Съюз, съобщи, че към този момент е приела съответното законодателство.

През 2015 година Комисията и Агенцията по храните и медикаментите на Съединени американски щати направиха одити и след дългогодишни разисквания обявиха, че системите за сигурност на храните за сурови мекотели в щатите на Съединени американски щати и страните от Европейски Съюз могат да се смятат за равностойни.

Европейска комисия уточни, че в бъдеще опциите за търговия могат да бъдат разширени до повече страни от Европейски Съюз в границите на опростена процедура за издаване на позволения, контрактувана сред двете страни, като това е първият случай, в който американска организация се съгласява на сходен развой.

Комисарят по търговията на Европейски Съюз Валдис Домбровскис сподели в изказване, че Брюксел и Вашингтон са работили интензивно за разрешаването на този дълготраен проблем. " Това демонстрира, че напъните ни за разработване на позитивна, насочена към бъдещето комерсиална стратегия със Съединените щати се отплащат ", акцентира той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР