Европейският съюз и правителствата на 24 други държави, съвместно с

...
Европейският съюз и правителствата на 24 други държави, съвместно с
Коментари Харесай

Антарктика е на път да стане най-големият резерват в света

Европейският съюз и държавните управления на 24 други страни, взаимно с организацията Greenpeace, стартират акция за обособяването на моретата към Антарктика като предпазен резерват. Площта, обект на придвижването, визира над 1.8 милиона квадратни километра водно пространство и цели да отбрани редица скотски типове, застрашени от изгубване.

Идеята е изцяло да се забранят ловенето на риба и избиването на китове в региона, както и да се предпазят водите от индустриалните замърсявания, които засягат флората и фауната в района. Сред предпазените животни попадат няколко типа пингвини, сините китове и леопардовите тюлени, чиито популации са фрапантно намалели през последните 20 години.

 Снимка 335081

Въпреки че самодейността се радва на поддръжка от доста страни, опозиция от Германия, Норвегия, Китай и Русия, които имат максимален интерес от улова в района, би попречила задачите на акцията.

Експерти настояват, че обособяването на Антарктика като предпазен район би имало осезателен резултат върху популацията на доста типове освен в местен, само че и в световен мащаб.

Ако акцията е сполучлива, Антарктика ще се трансформира в най-големия предпазен район в света, с територия пет пъти тази на Германия. Финалното гласоподаване ще се организира през октомври тази година, а планът може да даде началото на доста сходни начинания за отбрана на водни басейни по целия свят.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР