Европейският съюз и неговите държави членки, както и международните им

...
Европейският съюз и неговите държави членки, както и международните им
Коментари Харесай

Афганистан: Изявление на върховния представител от името на ЕС-27 относно настояване на ЕС за незабавното отваряне на средните училища за момичета

Европейският съюз и неговите страни членки, както и интернационалните им сътрудници, осъдиха решението на талибаните да забранят до второ разпореждане достъпа до приблизително обучение на повече от един милион афганистански девойки.

Това е остро нарушаване на главното право на обучение за всички деца, одобрено във Всеобщата декларация за правата на индивида и други интернационалните принадлежности в областта на правата на индивида, по които Афганистан е страна. Няма набожен или обществен мотив, който да оправдае сходно неравно отнасяне. Това решение е в прорез с публичния ангажимент, който талибаните поеха към афганистанските жители, и подчинение от уверенията, дадени на сътрудниците на Афганистан, които поставиха старания по установяването на нужните условия за опцията всички афганистански деца от всички равнища на учебната система да се върнат в клас за новата образователна година. Това решение още повече подкопава възможностите на талибаните да получат вътрешнодържавната легитимност, която търсят и която може да бъде реализирана посредством приобщаващо и отговорно ръководство, а не посредством приложимост на мощ и насилствени дейности. Отказването на достъп до приблизително обучение на девойките в допълнение подкопава опциите за доверие към талибаните в очите на интернационалните сътрудници. Въпреки военния прелом на талибаните в Афганистан през август предходната година, Европейски Съюз и други сътрудници избраха политика на кардинално и таргетирано ангажиране в полза на афганистанския народ. Решението на талибаните, в случай че не бъде променено в скоро време, ще има дълготрайни последствия във връзка с построяването на доверие. Образованото население е от витална значимост за едно процъфтяващо и проспериращо общество. Образоването на девойките е належащо за цялостното, равнопоставено и значимо присъединяване на дамите в афганистанското общество. Европейският съюз отбелязва силата и устойчивостта на дамите и девойките в Афганистан, които могат да разчитат на неговата безапелационна поддръжка.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР