Европейският съюз и НАТО няма какво повече да направят за

Европейският съюз и НАТО няма какво повече да направят за ...

Плевнелиев: ЕС и НАТО няма какво повече да направят за членството на Македония.


Европейският съюз и НАТО няма какво повече да направят за процеса по присъединяване на Македония, те направиха всичко, че и повече. Това заяви президентът Росен Плевнелиев (2012 г.- 2017 г.) по време на дискусията „Българската и европейската гледна точка: Референдумът в Македония“, организирана от Европейския съвет за външна политика.

„Това е подадена ръка от съдбата, ако вие не я поемете, няма да имате повторен шанс поне през следващите 20 години“, посочи Плевнелиев.

Според него моментът е подходящ, тъй като по-късно няма да е ясно вече дали ще има политическа воля от страна на Гърция, тъй като там предстоят избори догодина. Президентът също така заяви, че у ЕС се наблюдава една „умора“ от разширяването, както и редица други вътрешни проблеми, които също биха могли да окажат влияние вбъдеще.Още по тематаЮнкер: ЕС трябва да се заеме интензивно със Западните Балкани90,81% от македонците са подкрепили договора с Гърция*Проф. Анна Кръстева: Залогът на референдума в Македония е огромен

По думите му въпреки резултатите от референдума в Македония, на който мнозинството от гражданите подкрепиха предложението за промяна на името на страната, но не се събра необходимият брой участници, сделката с Атина все още има шанс да се случи, но може той да е единствен.

Плевнелиев призова страната да отговори на подадената ръка и по-късно с шеговит тон допълни, че „Македония на първо място“ няма да проработи.

Позицията на Плевнелиев за необходимост от действия бе подкрепена и от бившия заместник-главен секретар на ВМРО-ДПМНЕ Петър Богойески, според когото Македония не трябва да изпуска шанса си. 

Своята позиция изрази и Торстен Гайслер, ръководителят на офиса на фондация „Конрад Аденауер“ в София, който отправи критика към опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ.

„Не разбирам как партия, която нарича себе си проевропейска, бойкотира референдума, използвайки националистическа реторика“, заяви той, имайки предвид, че партията е асоцииран член на Европейската народна партия (ЕНП).

В рамките на дебата участие взе и Андрея Стойковски, член на екипа за преговори с ЕС, който подкрепи решаването на въпроса, засегнат в референдума, с икономически пример.

По думите му след референдума фондовата борса в Скопие е отбелязала спад. По-късно, след като са се появили съобщения, че договорът с Гърция може да има успех в парламента, се е наблюдавало възстановяване, допълни той.

Стойковски също така посочи, че вотът е бил проведен без яснота за това колко хора живеят реално в страната, изразявайки съмнение, че те са значително по-малко от официалните данни. Според него, за да се намери път към ВМРО-ДПМНЕ, които се очаква да бъдат основна пречка пред приемането в парламента на договора с Гърция, това трябва да стане през отделните депутати, а не през лидера.

Източник: investor.bg