Европейският съюз и Китай са се споразумели да защитят сто

...
Европейският съюз и Китай са се споразумели да защитят сто
Коментари Харесай

ЕС и Китай ще защитават по сто европейски и китайски храни с географско означение

Европейският съюз и Китай са се споразумели да защитят 100 европейски районни имена на храни, известни още като географско обозначение, в Китай и 100 съответни китайски географски обозначение в Европейски Съюз, се показва в известие на Европейската комисия в сряда, представено от БНР.

Сделката ще включва отбрана на наименованието на артикули като виновността от района Кава, ирландско уиски, сирене фета и прошуто ди Парма, както и китайската паста от фасул Pixian, бял чай Anji и ориз Panjin.

Сделката доста уголемява броя на храните, предпазени от географските означения - от едвам десетте продукта и от двете страни, контрактувани през 2012 година, и би трябвало да спомогне за усилване на търговията със артикули с по-висока стойност.

"Това е победа и за двете страни, укрепвайки комерсиалните ни връзки, облагодетелствайки нашите селскостопански и хранителни браншове и потребителите от двете страни “, съобщи комисарят по земеделие и развиване на селските региони Фил Хоган, който сега също е на посещаване в Китай.

Потребителите са подготвени да заплащат повече за продуктите с географско обозначение, доверявайки се на произхода и достоверността на стоките, уточни той.

Споразумението би трябвало да бъде утвърдено от Европейския парламент и Съвета на Европа, само че се чака да влезе в действие преди края на 2020 година, се споделя в изказването на Европейска комисия. То може да бъде разширено в допълнение, с цел да обхване още 175 типа артикули с географско обозначение и от двете страни в границите на идващите четири години след актуалното съглашение.

Трябва да се има поради, че износът на селскостопански и хранителни артикули от Европейски Съюз за Китай е бил на стойност 12,8 милиарда евро за 12 месеца от септември 2018 до август 2019 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР