Европейският съюз хем размахва пръст на Виктор Орбан и неговите

...
Европейският съюз хем размахва пръст на Виктор Орбан и неговите
Коментари Харесай

Разпалването на страха от мигрантите се превърна в стратегическо оръжие на Орбан

Европейският съюз хем размахва пръст на Виктор Орбан и неговите политики, хем си затваря едното око, когато това се постанова. Това основава неподходящ имидж на самия Европейски Съюз измежду прогресивно и сериозно мислещите европейци. Така счита доцент Иво Инджов, учител по обществени връзки във Великотърновския университет. В предаването " Нещо повече " той очерта параметрите на печелившата унгарска формула, с която Орбан завоюва изрично трети мандат.   
Разпалването на страха от мигрантите се трансформира в стратегическия девиз, в стратегическото оръжие на Орбан и неговата партия ФИДЕС в тази предизборна акция и надалеч преди нея, акцентира Инджов:

" В едно общество, което няма опит с мултикултурализма и е живяло изолирано съвсем пет десетилетия по времето на комунизма, в едно общество, което желае да оправдава националната си страна в интервала на либерален преход това не е мъчно да се случи, въпреки че и други фактори повлияха на тази впечатляваща победа на Орбан. /.../ Заиграването с раждаемостта, припомнянето на полезности като фамилията, привличането под крилото на унгарската страна на жители с маджарски корени от прилежащите страни, е една целенасочена политика на реабилитиране на националното, на унгарското, което да бъде опълчено на външните закани. В това отношение Орбан, който другояче не е харизматичен водач, се оправя доста добре. "

Инджов обърна внимание на недобрата кондиция на социалистическата партия, която до наскоро беше главният съперник на групировката на Виктор Орбан. " Социалистите в Унгария, по сходство на социалистите в други страни от Източна Европа се дискредитираха, тъй като дълго време не организираха отличаваща се обществена политика и в този момент „ закономерно си ближат раните “, уточни преподавателят.

Да не забравяме, че Унгария се намира в Централна Европа, на кръстопът и кръстосва доста бизнес ползи, въпреки че е дребна страна, напомни доцент Инджов и добави:

" Големият западен бизнес показва двоен морал в Унгария – не се интересува от положението на медиите, на правосъдната система, на човешките права. Водеща е облагата и това е реалност. Но икономическата картина в Унгария не е толкоз идилична – от 2010 година насам, когато Орбан пристигна за повторно на власт, сред 700 и 800 хиляди, най-вече млади унгарци са напуснали страната в търсене на по-добри вероятности и като знак на митинг против провежданата политика. "
И в България има прехласване и предоверяване на една партия в лицето на ГЕРБ и нейния водач Бойко Борисов, и Борисов, и Орбан имат мощно и безрезервно показано наличие в медиите. България и Унгария са дребни страни със сходно минало, имат и идентични страхове, само че в България процесите не са по този начин изострени, коментира Иво Инджов, изброявайки някои паралели сред България и Унгария.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР