Европейският съюз (ЕС) ще предостави на Египет 100 милиона евро,

...
Европейският съюз (ЕС) ще предостави на Египет 100 милиона евро,
Коментари Харесай

ЕС дава на Египет 100 милиона евро, за да се справи със скока на цените заради войната в Украйна

Европейският съюз (ЕС) ще даде на Египет 100 милиона евро, които да оказват помощ на северноафриканската страна да се оправи с нарастването на цените поради войната в Украйна, разгласи ръководителят на Делегацията на Европейски Съюз в Кайро Кристиан Бергер, представен от Българска телеграфна агенция.

" Европейски Съюз застава зад сътрудниците си в тези тежки времена на стопански компликации, породени от съветската експанзия ", се показва в изказване на Бергер. 

" Египет може да разчита на 100 милиона евро, които да го подкрепят в ролята му на районен център за хранителни артикули ", написа в Туитър европейският комисар по въпросите на съседството и разширението Оливер Вархей след телефонен диалог с египетския външен министър Самех Шукри. 

В диалог с френския си сътрудник Жан-Ив льо Дриан при започване на април Шукри изиска от Франция в ролята й на ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз икономическа и политическа помощ за намаляване на последствията от войната. 

Миналия месец северноафриканската страна публично изиска поддръжка от Международния валутен фонд (МВФ), с цел да успее да реализира програмата си за стопански промени и развиване на фона на международната рецесия.

Според отчет на основаната в Кайро неправителствена организация Форум за развиване и права на индивида Египет е една от най-тежко засегнатите от спора страни, защото хранителната й сигурност в огромна степен зависи от вноса на зърно, най-вече от Русия и Украйна. 

Цените на пшеницата и готварското олио в арабската страна се усилиха надлежно със 17 и 10 %, което към момента е по-ниско спрямо други страни. Скокът на цените на месото и месните артикули обаче надвишава растежа на световните цени. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР