Европейският съюз (ЕС) няма да отмени политическите и икономическите санкции

...
Европейският съюз (ЕС) няма да отмени политическите и икономическите санкции
Коментари Харесай

Санкциите на ЕС срещу Косово остават

Европейският съюз (ЕС) няма да анулира политическите и икономическите наказания против Косово, в случай че държавното управление не понижи напрежението с етническите сърби. Това съобщи във вторник пратеникът на Европейски Съюз Мирослав Лайчак по време на посещаване в Прищина, представен от " Ройтерс ".

" Моето предпочитание е да няма наказания, сподели Лайчак пред кореспонденти в Прищина след тричасова среща с премиера Албин Курти. Целта на тази задача, несъмнено, и полемиката, която водим, е да стигнем до стадия, когато тези ограничения ще бъдат спрени.

Лайчак сподели още, че Европейски Съюз желае Сърбия, на която сърбите от северно Косово към момента са лоялни 15 години откакто Прищина разгласи самостоятелност от Белград, да работи градивно, с цел да успокои рецесията или също да бъде изправена пред санкции. Европейски Съюз даде да се разбере, че има подготвени наказания и за Сърбия и че те ще бъдат приложени, в случай че държавите-членки решат, че Сърбия не извършва настояването на Европейски Съюз, сподели Лайчак, който ще пътува за Белград в сряда.

В изказване Курти сподели, че е споделил на Лайчак, че " наказателните ограничения на Европейски Съюз против Косово са несправедливи и вършат разговора несъразмерен ".

Припомняме, че Европейски Съюз наложи наказателни ограничения на Косово, обитаемо с болшинство от етнически албанци, откакто държавното управление на премиера Албин Курти не се вслуша в настояванията за усмиряване на спора в северната част на страната след най-тежките конфликти от повече от десетилетие.

Мерките включват прекъсване визитите на представители на Косово в Европейски Съюз и прекъсване на огромна част от икономическата помощ на Европейски Съюз за дребната балканска република, а Брюксел предизвести за спомагателни ограничения, в случай че Курти не предприеме дейности за облекчение на напрежението.

Бившият президент на Съединени американски щати Бил Клинтън в понеделник прикани държавното управление да спре дейностите си в северната част на сръбското болшинство.

" Лесно е за албанците, които в този момент са болшинство, да се опитат да употребяват момента, с цел да бележит нещо. Но същинското, което би трябвало да създадем, е да спрем тази нелепост ", сподели Клинтън по време на гала в Тирана, където получи орден от министър-председателя Еди Рама.

Клинтън беше най-откровеният последовател на намесата на НАТО за прекъсване убийствата на косовски цивилни от сръбските сили като част от репресиите на Белград през 1998-99 година против партизанското въстание на косовските албанци.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР