Европейският съюз (ЕС) иска да удвои пазарния си дял в

...
Коментари Харесай

ЕС се стреми да увеличи влиянието си пазара на чипове

Европейският съюз (ЕС) желае да удвои пазарния си дял в производството на чипове до 2030 година Като основна част от проекта на Европейски Съюз е привличането на компания за построяването на цех за чипове, който би коствал 20 милиарда $. Компанията, която е подготвена да направи сходен продуктивен център в Европа, е американската Intel. В Брюксел разказват възможното съдействие с Intel като голяма стъпка към " стратегическата самостоятелност ", за която стартира да се приказва, откакто пандемията от ковид прекъсна голям брой канали за доставка на разнообразни артикули. Именно забавянето на доставките на полупроводниците беше една от най-силно усетените от европейския бизнес.

Водещите страни производителки в бранша сега са Тайван, Китай, Съединени американски щати и Южна Корея. Всяка от тях е в развой на увеличение на вложенията в сектора, което кара и Европейски Съюз да вземе ограничения. В края на юни френският президент Еманюел Макрон организира среща с изпълнителния шеф на Intel Пат Геслингер.

" От огромно геополитически значение е да ребалансираме веригата за доставки на полупроводници ", декларира публично лице от Европейски Съюз пред Financial Times. " Ще има голямо търсене на чипове с размери от два нанометра, които са последното развиване в технологията. Те ще са нужни на самостоятелните коли да вземем за пример, което прави включването на Европейски Съюз в този развой наложително ", прибавя той.

След визитата на изпълнителния шеф на американската компания разнообразни страни се надпреварват в предлагането на местоположения за новия цех. Към момента са проучвани терени в Нидерландия, Франция, Германия и Белгия. Проблемът с този проект е, че Intel не разполага с технологията за производството на полупроводници с сходни размери и характерности, за каквито приказва формалното лице от Брюксел. Много малко евентуално е Intel да има опцията да създава сходни чипове, имайки поради компликациите в усвояването на този развой, които компанията изпитва досега. За сметка на това Intel е един от водачите в сектора, когато става въпрос за чипове с размери от 10 нанометра. От американския производител на полупроводници декларират пред Financial Times, че произвеждането на чипове от два нанометра е " въпрос на време ", като всички зависи от това по кое време ще бъде открит европейският цех.

Пречка пред плана са и повишените разноски за произвеждане, които са нужни в Европейски Съюз. Грег Слейтър, шеф по регулаторните въпроси в Intel, споделя пред изданието, че облекченията, които други страни оферират, доста биха улеснили компанията. " Завишението на разноските, които биха били нужни за цех в Европа, спрямо Южна Корея да вземем за пример са някъде в порядъка на 30 до 40% ", декларира Слейтър. Южна Корея стартира стратегия, която предлага разнообразни облекчения за полупроводниковия бранш, а задачата е до девет години в страната да са вложени 450 милиарда $ за произвеждане и развиване на чипове.
Съмнения
Експерти слагат под въпрос стратегическата стойност на упоритостите на Европейски Съюз. Производителите на коли в Европа не се нуждаят от огромен брой най-модерни чипове, счита Дженс Дрюс, шеф в GlobalFoundries, производител на полупроводници. " Моята прогноза е, че 90% от чиповете, нужни на Европа до края на десетилетието, ще са за полупроводници с размери по-големи от 10 нанометра. Затова мощно предлагам фокусът да бъде преместен от размерите и да се концентрираме върху действителните потребности на промишленостите и с каква технология най-точно бихме адресирали тези потребности ", декларира пред Bloomberg той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР