Европейският съюз (ЕС) и Норвегия са уведомили днес Световната търговска

Европейският съюз (ЕС) и Норвегия са уведомили днес Световната търговска ...

ЕС и Норвегия са въвели временен арбитражен режим при търговски спорове.


Европейският съюз (ЕС) и Норвегия са уведомили днес Световната търговска организация (СТО) за въвеждането на временен арбитражен апелативен режим, съобщават от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

По този начин ЕС и Норвегия осигуряват ефективно и обвързващо разрешаване на евентуални търговски спорове в случай, че съществуващият апелативен орган на СТО спре да действа.

ЕК посочва в съобщението си, че основен приоритет на Брюксел остава гарантирането на ефективното функциониране на съществуващия апелативен орган на СТО.Още по тематаЕС иска да се откаже от правилата на СТО заради Тръмп

Временната уговорка се прилага като мярка за действие в извънредни ситуации предвид дългогодишното блокиране в назначенията на членовете на Апелативния орган на СТО, посочват още от Комисията. ЕС и другите страни от СТО направиха официални предложения и сега обсъждат начини за разрешаване на ситуацията.

Всички членове на СТО могат да приложат такова временно решение. Днешното споразумение с Норвегия за разрешаването на търговски спорове е второто на ЕС. Първото е с Канада, което беше сключено на 25 юли 2019 г. като част от търговското споразумение между Брюксел и Отава.

Източник: investor.bg