Европейският съюз (ЕС) е на път да приеме нови правила

...
Европейският съюз (ЕС) е на път да приеме нови правила
Коментари Харесай

ЕС въвежда право за ремонт на джаджите

Европейският съюз (ЕС) е на път да одобри нови правила за така наречен " право на ремонт ", оповестява Ars technica. Те ще вкарат обвързване за производители и търговци да обезпечават следпродажбено обслужване на устройствата и бялата техника, които оферират.

Правилата ще задължат фирмите да продават аварийни елементи за устройствата си на рационални цени. Също по този начин се не разрешава въвеждането от страна на производителите на ограничавания за ремонт, в това число хардуерни, софтуерни или договорни забрани да се употребяват елементи втора ръка, както и такива, които са на други производители, само че са съвместими или пък даже са направени на 3D принтери.

Производителите са задължени да вършат устройствата по този начин, че да могат да бъдат ремонтирани. Друго условие е производителите да извършват ремонтите в рационален период и на рационална цена или гратис. Целта е потребителите да са стимулирани да избират ремонта на устройствата си. Компаниите ще бъдат задължени да разгласяват информация за сервизните си услуги, в това число приблизителни цени за най-честите поправки.

Освен това се вкарва и спомагателна, удължена гаранция от 12 месеца след осъществяването на ремонт. Потребителят би трябвало да има опция да избира сред ремонт и подмяна. Страните-членки също ще имат обвързване да изберат мярка, която да стимулира хората да избират поправки - ваучери, обезщетения или друго. Предвижда се да има и единна европейска платформа, в която да са разказани оторизирани сервизи.

Представителите на Европейския парламент и на Европейския съвет към този момент са се съгласили за разпоредбите. Предстои те да бъдат публично признати и по-късно ще влязат в действие.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР