Европейският съюз /ЕС/ да предприеме мерки срещу двойното качество на

...
Европейският съюз /ЕС/ да предприеме мерки срещу двойното качество на
Коментари Харесай

Евродепутати: В ЕС не може да има второ качество продукти, нито потребители

Европейският съюз /ЕС/ да предприеме ограничения против двойното качество на продуктите на единния пазар, с цел да няма двойни стандарти при храните и другите потребителски артикули сред страните от Западна и Източна Европа. Това упорстват представителите на Европейския парламент /ЕП/ посредством гласувания и признат с голямо болшинство на съвещание на Комисията по вътрешен пазар и отбрана на потребителите Доклад за двойното качество на продуктите на евродепутата от Групата на социалистите и демократите към Екологичен потенциал Олга Сехналова.
В Доклада беше признато и Становището на българския евродепутат Момчил Неков за Двойното качество на продуктите на единния пазар, което бе утвърдено от Комисията по земеделие и развиване на селските региони към Екологичен потенциал, чийто представител е той.
Евродепутатите осъдиха продажбата на видимо идентични артикули с по-ниско качество в някои европейски страни като незаслужено и рисково държание. Те дадоха обещание да работят за намирането на европейски решения, които да третират европейските консуматори като равни, без значение от страната им на престояване.
Те приветстват публичния интерес към тематиката в страни, в които са осъществени разбори, и отбелязва, че доверието на жителите във действието на единния пазар е изложено на риск, което би могло да има негативни последствия както за Съюза, по този начин и за другите заинтригувани страни, в това число за производителите.
"Продажбата на нискокачествени храни и артикули в някои държави-членки, макар че опаковката и марката наподобяват идентични, е срамно. Това подкопава доверието на жителите в справедливото действие на вътрешния пазар на Европейски Съюз. Такива практики са рискови и би трябвало да бъдат неотложно неразрешени! ", съобщи Олга Сехналова вносител на отчета за двойното качество на продуктите.
"Практиката "една марка, един артикул, друго наличие и качество " би трябвало да бъде спряна! Бавно или никакво деяние на ниво Европейски Съюз към този момент не е алтернатива. Трябва да се погрижим да няма европейски жители от втора класа, що се отнася до питателните артикули. Същата опаковка би трябвало да съдържа същия артикул, без значение дали купувачът е в София или Стокхолм ", съобщи евродепутат Момчил Неков, от името на Комисията по земеделие и развиване на селските региони към Екологичен потенциал.
Чрез отчета за двойното качество на продуктите се приканва производителите да обмислят въвеждането на лого върху опаковките, което да демонстрира, че наличието и качеството на продуктите от една и съща марка и с идентична опаковка са идентични в другите страни членки.
Евродепутатите твърдо имат вяра, че в отговор на загрижеността на европейските жители по отношение на другите артикули, продавани под една и съща марка в другите държави-членки, практиката - "една марка, един артикул, друго наличие и симетричен състав " би трябвало да бъде спряна посредством изменение на член 6 на Директива 2005/29 / Европейска общност от 11 май 2005 година по отношение на нелоялни търговски практики от страна на търговци към консуматори.
"ЕП счита, че в случай че производител желае да предлага артикул на нов пазар (друга държава-членка), то той, в случай че се разграничава от артикул в друга страна членка, не може да наподобява по същия метод ", са споделя в отчета.
Според евродепутатите желанията на потребителите не би трябвало да се употребяват като опрощение за по-ниско качество, а потребителите би трябвало да бъдат осведомени, че продуктът е приспособен за техния пазар, като това да не се приема за даденост.
В отчета се акцентира потребността от основаването на дейно, транспарантно и интернационално съдействие и шерване на данни сред национални органи, отговарящи за отбрана на потребителите;
Призовава се Европейска комисия да очертае съществуващите национални стандарти за хранителни и нехранителни артикули в Европейски Съюз и да се даде оценка на проявата на двойно качество на единния пазар.
Докладът за двойния стандарт беше признат от Комисията по вътрешен пазар и отбрана на потребителите към Екологичен потенциал с огромно болшинство (33 - за, 3 срещу и 1 въздържал се).
Европейският парламент ще гласоподава досието по отношение на Двойния стандарт на пленарно съвещание през септември.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР