Европейският съюз е все по-близо до знаков ход в областта

...
Европейският съюз е все по-близо до знаков ход в областта
Коментари Харесай

В ЕС се обсъжда съвместно закупуване на боеприпаси за Украйна

Европейският съюз е все по-близо до знаков ход в региона на взаимното доставяне с муниции в помощ на Украйна и попълване на запасите на страните членки, само че към момента не са решени значими въпроси, свързани с финансирането и мащаба, заяви Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

Министрите на защитата на страните от Европейски Съюз ще обсъдят тази седмица проектите за ускорение на доставките на 155-милиметрови муниции за Украйна, която моли за повече такива артилерийски снаряди, и за взаимно поръчване на повече муниции. Хано Певкур, министърът на защитата на Естония, която е отпред на напъните Европейски Съюз да поръча милиони снаряди, изрази убеденост, че с сътрудниците си ще реализиран " политически консенсус " за взаимните поръчки, когато се срещнат в Стокхолм през днешния ден и на следващия ден.

Той обаче означи, че към момента се разискват основни въпроси, като да вземем за пример по какъв начин да се заплаща за взаимните покупки. Певкур настоя, че членовете на Европейски Съюз не могат да разчитат на средства, които към този момент са отпуснати за военна помощ за Украйна. " Нуждаем се от явен консенсус, че за тази самодейност би трябвало да има нови пари ", сподели той в телефонно изявление за Ройтерс. И двете страни в украинския спор изстрелват хиляди артилерийски снаряди на ден, само че Русия може да изстрелва хиляди повече заради по-големите доставки, настояват Киев и неговите съдружници. Те също по този начин обявиха, че Украйна употребява снаряди по-бързо, в сравнение с съдружниците ѝ могат да ги произведат, отбелязва Ройтерс.

Според публични лица изпращането на снаряди в Украйна също по този начин е довело до сериозно привършване на запасите на съдружниците на Киев, макар че точните равнища са загадка, показва Ройтерс. Певкур предизвести, че взаимното доставяне не би трябвало да се затормозява от вътрешни битки сред органите на Европейски Съюз. През последните дни разнообразни елементи от бюрокрацията на Европейски Съюз влизат в разногласия по елементи от тази идея. Ако планът се реализира, това ще бъде забележителна стъпка в интеграцията на Европейски Съюз, защото поръчките в региона на защитата значително са в пълномощията на обособените държавни управления на страните членки на блока.

" Можете да видите идващия евентуален квантов скок в европейската интеграция в региона на защитата ", съобщи чиновник на Европейски Съюз в Брюксел, осведомен с полемиките. Служителят съобщи, че нещата могат да се развият бързо, като редица страни от Европейски Съюз могат да подпишат така наречен планово съглашение - очертаващо изискванията на проекта за публични поръчки - още в края на тази седмица, а първите контракти да бъдат контрактувани към края на април. Засега чиновниците на Европейски Съюз концентрират концепциите си за взаимни поръчки върху артилерийски снаряди, а не върху оръжия, защото Украйна е определила, че те са ѝ изключително нужни, а и производството им е по-просто, в сравнение с комплицирани оръжейни системи.

Съвместното възлагане на публични поръчки е част от тристранния проект на институциите на Европейски Съюз, който ще бъде разискван от министрите в Стокхолм. Първата стъпка ще насърчи страните от Европейски Съюз да дават неотложно повече муниции на Киев от личните си ресурси, като предложат по-висок % на възобновяване на разноските от управлявания от Европейски Съюз фонд, който финансира военната помощ - Европейския механизъм за мир. Европейски Съюз ще задели един милиард евро от фонда за тази стъпка, която не е лишена от несъгласия. Певкур означи, че тя членовете на Европейски Съюз ще бъдат сложени в разнообразни категории на финансиране, като тези, които по-рано са били по-щедри с боеприпасите си, ще получат по-малко от тези, които подаряват в този момент.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР