Европейският съюз е все по-близо до приемането на един от

...
Европейският съюз е все по-близо до приемането на един от
Коментари Харесай

ЕС все по-близо до закон, регулиращ изкуствения интелект

Европейският съюз е все по-близо до приемането на един от първите в света закони за регулация потреблението на изкуствен интелект, предадоха осведомителните организации. Целта на институцията е да наложи световен стандарт за технологията и в какви случаи да се употребява.

Европейски Съюз желае да обхване всичко, обвързвано с ИИ – от  автоматизирани медицински диагнози до някои видове дронове, от генерирани видеоклипове от ИИ,  познати като „ дийпфейк “ до ботове като ChatGPT.

Според него ИИ може да се употребява за ''лоши неща''

Предстои така наречен „ ИИ закон “ да бъде разискван с всички страни членки на съюза.

„ Използването на ИИ повдига доста обществени, етични и стопански въпроси. Но в този момент не е времето да натискаме бутона за пауза. Напротив – би трябвало да работим бързо и да поемем отговорност “, съобщи европейският комисар Тиери Бретон.

Една от заложените точки е частична възбрана на полицейското следене посредством лицево различаване. Очаква се сериозен отпор от страна на европейските водачи за тотална възбрана. Т.нар. „ прочувствено лицево различаване “, което се употребява в елементи на Китай за определяне на изтощени водачи на камиони, да вземем за пример, също ще бъде неразрешено.

Какво би ни споделил ИИ, в случай че ни напише писмо? Този текст е генериран напълно от машина

Президентът на Европейския парламент Роберта Мецола разказа документа като „ законодателство, което ще постанова световните стандарти за потребление на ИИ в идващите години “.

Какво става с авторското право?

В документите е посочено също, че поради риск от нарушение на авторските права , ИИ инженерите ще би трябвало да разгласяват всички произведения на учени, музиканти, илюстратори, фотографи и публицисти, които са били употребявани при образованието на логаритмите. Ще би трябвало да потвърждават също, че всичко, което са употребявали е съвместимо със закона.

Все по-трудно се разграничава неговата интервенция, а голям брой етични и правни въпроси остават без отговор

Ако това не се случи, те ще бъдат застрашени от мигновено заличаване на приложенията или санкция в размер на 7% от приходите им.

Какво следва?

Европейският съюз си слага амбициозната цел законът да бъде изцяло подготвен и признат от всички страни членки до края на тази година. Въпреки това той няма да влезе в действие преди най-рано 2026 година

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР