Европейският съюз е разтревожен от излизането на САЩ от ядрената

...
Европейският съюз е разтревожен от излизането на САЩ от ядрената
Коментари Харесай

ЕС реагира негативно към САЩ заради споразумението с Иран, ООН призова то да се спазва

Европейският съюз е угрижен от излизането на Съединени американски щати от " нуклеарната договорка " с Иран, заяви комисарят по външните връзки на Европейски Съюз Федерика Могерини. Предстоят съвещания със съдружниците за оценка на въздействието на отдръпването на Съединени американски щати от съглашението. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пък съобщи, че тематиката за нуклеарното съглашение ще бъде част от дневния ред на срещата на върха на Европейски Съюз в София в интервала 16-17 май .
Френският президент Еманюел Макрон към този момент разгласи, че Франция, Германия и Англия съжаляват за позицията на Съединени американски щати, показва БГНЕС.
Руският дипломат в Европейски Съюз Владимир Чижов сподели, че напъните за опазване на Съвместния изчерпателен проект за деяние за Иран (бел. ред. - План за взаимно деяние или " нуклеарна договорка " с Иран) ще бъдат непокътнати и след излизането на Съединени американски щати от нея. Русия публично изрази разочарованието си.
Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш също прикани всички държави-членки на организацията да поддържат договорката за иранската нуклеарна стратегия след оповестения отвод на Съединени американски щати от договорката. В документално заявление Гутериш изрази паника от решението на Доналд Тръмп да изтегли Съединени американски щати от съглашението с Иран, като акцентира, че Съвместният изчерпателен проект за деяние па иранската нуклеарна стратегия, подписан през 2015 година, оказва помощ на районния и интернационален мир и сигурността.
" Призовавам всички други участници в проекта да извършват напълно отговорностите си в рамките му, а всички други страни членки (на ООН) да поддържат това съглашение ", означи Гутериш.
" От този миг СВПД (Съвместният изчерпателен проект за действие) се реализира сред Иран и петте страни (бел. ред. - Германия, Англия, Китай, Русия и Франция). Иран от в този момент и отсега нататък ще следи деликатно по какъв начин петте други страни ще се отнасят към СВПД. Ако Иран осъзнае, че ползите му не са взети под внимание в границите на съглашението, то ще вземем нови решения. Ако съглашението си остане на хартия и не са обезпечени нашите ползи, то имаме явен път и сме подготвени за всевъзможни условия ", сподели президент на Иран Хасан Роухани след новината, пристигнала от Съединени американски щати.
През юли 2015 година Иран, петте непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (Русия, Англия, Китай, Съединени американски щати, Франция) и Германия реализираха съглашение за споразумяване на нуклеарния проблем в Техеран. Разработеният от тях обстоен План за взаимно деяние планува анулация на глобите на Организация на обединените нации, Съединени американски щати и Европейски Съюз, наложени върху Иран поради нуклеарната му стратегия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР