Европейският съюз е общност, основана на ценности като човешки и

...
Европейският съюз е общност, основана на ценности като човешки и
Коментари Харесай

Започва европейско съдебно обучение

Европейският съюз е общественост, учредена на полезности като човешки и цивилен права и господство на закона. За да доминират тези полезности, се нуждаем от мощно, без значение и дейно правораздаване, учредено на доста положително познаване на европейската и на националните правни системи. И макар, че правните системи на страните членки се разграничават, Европейското право би трябвало да се ползва и почита по еднакъв метод в целия Европейски Съюз. Обучението на експертите в областта на правораздаването по отношение на правото на Европейски Съюз е от значително значение за гарантиране на вярното и в съгласие използване на правото на Европейски Съюз и гладкото трансгранично правосъдно произвеждане. В този подтекст образованието на съдии, прокурори, правосъдни чиновници, правосъдни реализатори, юристи, нотариуси, чиновници в пандизите, пробационни чиновници, посредници, адвокати и техните обучители, по отношение на правото на Европейски Съюз е от значително значение.

През 2011 година Европейската комисия одобри дълготрайна тактика за европейско правосъдно образование, която сложи съответни цели за образование на експерти в областта на правораздаването до 2020 година Целта е да даде опция на 700 000 души, работещи в областта на правораздаването, т.е. половината от работещите в тази сфера в Европейския съюз, да вземат участие в действия по линията на европейското правосъдно образование до 2020 година чрез потреблението на всички налични средства на локално, национално и европейско ниво. Вече 6 годишни отчета бяха показани от Европейската комисия за развиването на правосъдното образование в Европейски Съюз. През 2016 година повече от 143 000 практикуващи адвокати са получили образование по законодателството на Европейски Съюз или по интернационален закон на друга държава-членка. Постигнат е огромен прогрес, защото се чака задачата за 2020 година да бъде реализирана даже надмината още през тази година.
Успехът на пространството на правораздаване на Европейски Съюз зависи от ефикасната роля на съдилищата на Европейски Съюз като „ общи съдилища “ за отбрана на правото на Европейски Съюз. Прокурорите и съдиите се употребяват с преимущество при реализиране на тези и образования, само че Европейското правосъдно образование е от голяма важност за всички практикуващи адвокати, тъй като от всички тях може да зависи използването на правото на Европейския съюз. От данните за 2016 година е видно, че 42,93% (34794) от всички съдии, работещи в ответните държави-членки вземат участие в действия за непрестанно образование по правото на Европейски Съюз, 33.43% (10100) от всички прокурори, работещи в съответните държави-членки, 5,74% (42967) от всички юристи на частна процедура в съответните държави-членки и 28.84% (7242) от всички нотариуси, практикуващи в съответните държави-членки.
Цифрите за България обаче са разнообразни, най-много що се отнася до действия по непрестанно образованието по право на Европейски Съюз на нотариусите и юристите. Докато към 30% съдии и 20 % прокурори са минали такова образование, то при нотариусите и юристите този % е непосредствен до нулата.

Важно е юристите и нотариусите, които съгласно статистиката вземат участие по-слабо, да бъдат осведомени с европейските правни правила, защото те са първите, които могат да се сблъскат с трансгранични проблеми, преди те още да са стигнали до съдията. Като тук имам предвид да вземем за пример процедурите по искове с дребен веществен интерес. В изследване на Европейския парламент по отношение на обсъжданата преди две години промяна на тази процедура излиза наяве, че тази толкоз потребна и спестяваща средства на жителите процедура е приложена единствено в един единствен случай в България, а използването в други страни членки не е доста повече. Всичко това се дължи на неналичието на информация и знания, както от страна на юристите, само че също и от страна на жителите.

Работата на Европейската мрежа за правосъдно образование, както и на националните органи за образование, какъвто в България е Националният институт на правораздаването, имат съществена роля в триумфа за постигането на поставените от Европейската комисия цели.

През 2016 година Европейската мрежа за правосъдно образование одобри 9 правилото, като тяхното използване обезпечава обща основа и рамка за европейските правосъдни институции и институциите за правосъдна подготовка. Принципите са отдадени на въпроси като правото на правосъдно образование в работно време, отговорността да се дават нужните запаси, наложителното образование при започване на кариерата и включването на техники и на въпроси, които не са от юридически темперамент, измежду тематиките за образование.

Въвеждането на общи правила в образованието на практикуващите адвокати ще докара до повече доверие и схващане сред тях и ще подсигурява спазването на правата на жителите и сдруженията по явен и пореден метод.

Взаимното доверие обаче е комплицирано разбиране и доста фактори играят роля за създаване на това доверие, като да вземем за пример правосъдно обучение, трансгранично правосъдно съдействие и продан на опит и на най-хубави практики сред съдиите. От чисто юридическа позиция взаимното доверие допуска, на базово ниво, че националните правосъдни системи в Съюза възприемат взаимно своите процесуални правила – както в правната доктрина, по този начин и в практиката – като гарантиращи заслужено гражданско произвеждане.

Следователно, създаването на систематични, минимални стандарти за гражданското произвеждане на Съюза би довело до повишение на взаимното доверие сред правосъдните системи на страните членки и би осигурило общ баланс на главните процесуални права по цивилен каузи, като сътвори възприятие за правдивост, сигурност и предвидимост в целия Съюз.

Нужно е доверие сред магистратите в съюза


През юни 2017 година Европейският парламент одобри мой отчет по отношение на основаването на Общи минимални стандарти в гражданското произвеждане. В отчета се отбелязва, че верният път напред се състои в изработването на кодифицирани, минимални стандарти на гражданския развой в Европейски Съюз под формата на всеобхватна хоризонтална инструкция. Това би довело до увеличение на взаимното доверие сред правосъдните системи на Европейски Съюз и ще подсигурява обши за Европейски Съюз уравновесени съществени процесуални права за цивилен каузи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР