Европейският съюз е най-доброто място за живеене. Европейският съюз е

...
Европейският съюз е най-доброто място за живеене. Европейският съюз е
Коментари Харесай

Борисов: По темата Брексит не останаха оптимисти

Европейският съюз е най-хубавото място за живеене. Европейският съюз е мястото, което е безалтернативно – и свободата на словото, и демокрацията, и върховенството на закона. Затова ние постоянно сме се стремили да има Брекзит със договорка или контракт. Да има правила. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов в изявлението си на Седмия световен бакински конгрес в границите на работното му посещаване в Азербайджан. Форумът бе открит от президента на Азербайджан Илхам Алиев с публична гала, отдадена на новата външна политика.

В обръщението си към участниците във форума българският Борисов подчертава, че единствено в последните 10 дни два пъти е приказвал с английския министър председател Тереза Мей по нейно искане. „ С сътрудниците от Европейски Съюз положихме големи старания – с Жан Клод Юнкер, Таяни, Доналд Туск. Всички се съгласихме още веднъж да дебатираме “, акцентира министър председателят Борисов. Той обаче добави, че към днешна дата едва ли има някой, който да е оптимист по тематиката и в случай че се стигне до Брекзит без договорка, това касае милиони хора като следствията ще са доста тежки за всички.

В изявлението си Борисов се спря на резултатите от Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Той акцентира, че до момента в който страната ни е била отпред на Европейски Съюз, се даде огромна вероятност на Западните Балкани. „ И в политическо отношение, и във връзка с НАТО, и в инфраструктурно отношение – за извънредно значимите европейски коридори номер 4, 8 и 10, по които интензивно се работи сега “, изясни министър председателят Борисов. Той посочи още значимостта на състоялия се конгрес 16 плюс 1 в София, както и на провелата се във Варна среща сред Европейски Съюз и Турция.

Българският министър председател акцентира основната роля на нашата страна за решаването на казуса, трупан с десетилетия, сред Гърция и сегашната Северна Македония поради името й. „ Положихме големи старания, направихме взаимни отстъпки, само че първо - България и Скопие като подписахме Договор за добросъседство. Ратифицираха го парламентите и това даде опция към този момент да се водят диалозите сред Гърция и Северна Македония “, напомни министър председателят Борисов.

„ Аз съм уверен и всички би трябвало да работим за среща НАТО-Русия. По-възрастните от нас помнят чудовищната конкуренция във въоръжаването, в нуклеарните оръжия преди години “, сподели още в изявлението си в Баку министър-председателят. Той бе безапелационен, че конкуренцията във въоръжението постоянно е директно обвързвана със обществените системи. „ Колкото повече пари отделят бюджетите за въоръжение, толкоз по-малко има за обществени действия. И в края на краищата носят гибел “, добави министър председателят Борисов. Той подчертава, че неслучайно сега България няма нито един спор със съседи в Европа и в света. „ Можем да кажем, че през днешния ден с всеки един от нашите съседи имаме прелестни взаимоотношения и те са точно на това позовани – добросъседство, взаимна полза, почитание, религиозни, културни и всевъзможни полезности “, добави министър председателят Борисов.

Той посочи също прелестните връзки с Азербайджан и с президента Илхам Алиев. Днес двамата ще беседват за опцията за присъединяване на Азербайджан в европейския газов хъб „ Балкан “. „ Казва се Балкан – всички го има за собствен, по този начин няма да се приказва за турски, български, сръбски, черногорски, албански поток. Балкан е знак на Балканите и мисля, че ще се одобри доста добре “, приключи министър председателят Борисов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР