Европейският съюз е готов с новите правила за данъчно облагане

...
Европейският съюз е готов с новите правила за данъчно облагане
Коментари Харесай

ЕС е готов с правилата за данъчно облагане на големите корпорации

Европейският съюз е подготвен с новите правила за данъчно облагане на огромните мултинационални корпорации, предадоха интернационалните организации. Регламентът бе създаден с цел да се ограничи избягването на налози, от което, по оценки на Европейски Съюз, държавните управления в блока имат неосъществени доходи, достигащи до 70 милиарда евро годишно. 

Според разпоредбите, утвърдени от Съвета на Европейски Съюз и Европейския парламент, корпорациите би трябвало да регистрират в кои страни вършат продажбите си и да заплащат налози там.  По този метод се цели да се ограничи избягването на данъчно облагане от страна на световните корпорации, което се практикуваше посредством вписване на централа в офшорни зони. Предстои тези правила да бъдат оконачателно гласувани от всички депутати в Екологичен потенциал и да бъдат утвърдени от държавните управления на страните-членки, като това се чака да стане след лятото. 

Промените засягат компании с доходи от най-малко 750 млн. евро за 2 следващи години. Тези корпорации ще афишират обществено какъв брой налози заплащат във всяка една от 27-те страни-членки на Европейски Съюз, както и в 19 други юрисдикции, определяни от Европейски Съюз като „ несътрудничащи “ – наричани още офшорни зони – като да вземем за пример Гуам, Вирджинските острови, Панама, Фиджи и Самоа.

Оценки на Европейски Съюз сочат, че държавните управления в блока имат неосъществени сумарно сред 50 и 70 милиарда евро неплатени налози, поради избягването на облагането от страна на огромните корпорации.

Според критици на съглашението обаче то елементарно ще може да бъде заобиколено. „ Повече от 80% от известните офшорни зони в света – като Бахамите, Швейцария, Кайманските острови – не са включени в него и фирмите няма да са задължени да разгласяват никаква информация за платените  там налози “, разяснява Манон Обри, народен представител в Екологичен потенциал и представител на Европейските  леви, представена от Файненшъл таймс. Според критиците фирмите би трябвало да бъдат задължени да разгласяват данните си за всички страни.

Освен това съгласно финалния вид на съглашението фирмите ще имат право да отхвърлят да разгласяват информация в продължение на години, в случай че тя е „ сензитивна “.

По-късно тази седмица и G7 се чака да подписа политическо съглашение, съгласно което да се вкара нов режим на данъчно облагане на световните корпорации с минимална ставка от 15%.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР