Европейският съюз е готов да предостави на община Пловдив още

...
Европейският съюз е готов да предостави на община Пловдив още
Коментари Харесай

Идват още 28 млн. лв. от Европа за битката с мръсния въздух

Европейският съюз е подготвен да даде на община Пловдив още 28,07 млн. лв. за възстановяване на атмосферния въздух, в случай че успее да отбрани плана. Средствата са предопределени за замяна на печките и котлите на твърдо гориво с екологични уреди. Подобна програма  на стойност 13 млн. лв. се осъществя сега в Пловдив с безплатна финансова помощ по " Околна среда 2014 - 2020 ".  Новото финансиране е продължение на тази стратегия, като общият й бюджет за Европейски Съюз е 484,18 млн. лв.. 



На идната сесия Общинският съвет ще даде единодушие кметът Здравко Димитров да подготви  проектопредложение по мярката за понижаване на нездравословни излъчвания от битово отопление по приоритет " Въздух " по Оперативна програма " Околна среда 2021 - 2027 ". Проектът е наименуван " За по-чист въздух ". Пловдив е една от 21 общини в България, избрани за присъединяване в програмата, като към този момент са  известни броят на семействата, които се отопляват с въглища, и  стойностите на превишаване на допустимите правила на фини прахови частици във въздуха, което нормално става през зимните месеци. 

По експлицитното условие на Европейски Съюз Община Пловдив авансово би трябвало да организира процедурите за публични поръчки за избор на снабдители и монтаж на екологични отоплителни уреди, с цел да не се бави усвояването на средствата.  От градския бюджет ще бъдат отпуснати 204 000 лв. за подготовката на плана, които се възвръщат по оперативната стратегия. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР