Европейският съюз днес призова за по-голяма прозрачност при разкриване на

...
Европейският съюз днес призова за по-голяма прозрачност при разкриване на
Коментари Харесай

ЕС настоява Китай да каже истината за жертвите на площад Тянънмън

Европейският съюз през днешния ден прикани за по-голяма бистрота при откриване на истината за потушаването на демонстрацията на пекинския площад Тянънмън на днешния ден през 1989 година, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция.

" Точният брой на починалите и на арестуваните на 4 юни и при последвалото потушаване по този начин и не беше доказан и може и в никакъв случай да не стане прочут ", сподели първият посланик на Европейски Съюз Федерика Могерини в изказване.

" Признаването на тези събития и на това, че има убити, арестувани и изчезнали по отношение на митингите на площад Тянънмън, е значимо за бъдещите генерации и за груповата памет ".

Могерини сподели, че Европейски Съюз чака обективен развой за арестуваните по отношение на митингите в Китай и тяхното възпоминание. Тя прикани също за освобождението на шестима китайски правозащитици и юристи, които сега са арестувани.

Протестите на площад Тянанмън от 4 юни 1989 година, известни в Китай като Събитията от 4 юни, както и Клането на площад Тянанмън са серия студентски митинги провели се на площад Тянанмън в Пекин в интервала 15 април – 4 юни 1989 година

Водещ идеолог на смазването на китайското студентско придвижване е Дън Сяопин. На 4 юни 1989 година на площада излизат танкове на НОАК и с демократичните процеси в КНР е завършено. Стотици протестиращи за народна власт китайски студенти са убити. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР