Европейският съюз да изпрати по-силно послание към Турция заради проучванията

...
Европейският съюз да изпрати по-силно послание към Турция заради проучванията
Коментари Харесай

ЕС трябва да е по-твърд към Турция заради Кипър

Европейският съюз да изпрати по-силно обръщение към Турция поради изследванията на Анкара за природен газ в региони към Кипър, които заплашват и договарянията за разширение на Европейски Съюз. Това е декларирал кипърският президент Никос Анастасиадис пред публицисти в Никозия, заяви Ройтерс.

Република Кипър, която е членка на Европейски Съюз, заплаши през вчерашния ден да блокира всяко съглашение за приемане на нови членки на съюза, до момента в който Брюксел не заеме по-твърда позиция във връзка със сондажите на Турция в Източното Средиземноморие. Никозия съобщи, че изследванията се правят в изключителната икономическа зона на Кипър.

„ Оптимист съм, че Европейски Съюз ще съобщи по-силно обръщение от досегашното и това е нашата цел ", сподели Анастасиадис пред кореспонденти в Никозия. Изявлението му съответствува със срещата на външните министри на съюза в Люксембург, на която се разисква дата за започване на договаряния за присъединение на Северна Македония и Албания.

Попитан дали Никозия ще блокира заключенията от срещата в Люксембург, Анастасиадис сподели: „ Позволете ни да постъпим вярно според от развиването на нещата. Целта няма да бъде реализирана с изказвания, сходни на турската изразителност. "

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас се причисли към кипърския си сътрудник и също изиска по-твърдо отношение по отношение на Турция от страна на Европейски Съюз.

Ципрас съобщи през днешния ден, че Европейският съвет би трябвало „ абсолютно да осъди незаконните дейности на Турция ", която стартира сондажи за газ в изключителната икономическа зона на Кипър, съобщи Ройтерс. Гръцкият министър председател е изразил позицията си в телефонен диалог с ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск.

„ Премиерът посочи, че Европейският съвет би трябвало да обмисли съответни ограничения против тези, които са забъркани в тези незаконни действия, в случай че Турция продължи да нарушава интернационалното право ", се показва в изказване на офиса на Ципрас.

Турция и интернационално приетото кипърско държавно управление спорят за правата над зоната към острова, която съгласно изследванията е богата на природен газ. Турски сондажен транспортен съд е закотвен западно от Кипър от началото на май в регион, който влиза в оповестената от държавното управление в Никозия изключителна икономическа зона. Очаква се по-късно тази седмица втори турски транспортен съд да се насочи към водите източно от острова.

Кипър е разграничен от 1974 година на северна турска част, където през 1983 година бе провъзгласена Севернокипърска турска република, приета до през днешния ден само от Анкара, и интернационално приетата Република Кипър, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР