Европейският съюз би трябвало да обмисли регулация, за да спре

...
Европейският съюз би трябвало да обмисли регулация, за да спре
Коментари Харесай

Германският здравен министър: ЕС има нужда от правила, които да спират лекарите да емигрират

Европейският съюз би трябвало да обмисли регулация, с цел да спре страните членки да си крадат една от друга лекари и други експерти, съобщи немският министър на опазването на здравето Йенс Шпан, представен от Ройтерс.

" Мога да ги схвана. Швейцария е богата страна. Но едно е ясно - в Германия има дефицит на такива експерти. А по-късно полските доктори идват да работят в нашата страна, което води до дефицит на лекари в Полша ", отбелязва министърът пред швейцарския таблоид " Блик ам зонтаг ", предава Българска телеграфна агенция.

" Това не може да е вярно. Затова би трябвало да помислим дали има потребност от основаване на нови правила за привличането в чужбина на хора с избрани специалности от Европейски Съюз, само че без да слагаме фундаментално под въпрос свободното придвижване в Европа ", акцентира той.

Шпан добавя, че сега има такива съглашения със Световната здравна организация (СЗО), които могат да послужат като модел, само че не показва кои са те, нито по какъв начин биха могли да се ползват в границите на Европейски Съюз.

На въпрос дали Германия може да изиска компенсации от Швейцария, която не е член на Европейски Съюз, за образованието на немски доктори, отишли да работят в конфедерацията, министърът дава отговор: " Не, не възнамерявам такова нещо ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР