Европейският съюз беше мечта на поколения - една общност, която

...
Европейският съюз беше мечта на поколения - една общност, която
Коментари Харесай

Елена Йончева: Брюксел ще допусне ли Черноморският регион да стане военна зона

„ Европейският съюз беше фантазия на генерации - една общественост, която ни подсигурява мир, независимост, разцвет. Днес обаче позволихме да се настани подозрението. Съмнението - дали Брюксел се бори за ползите на европейските жители. “ Това съобщи Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, по време на пленарното съвещание на Европейския парламент в Страсбург.

„ Придържане към политиката на стратегическа автономност, основаване на самостоятелен съюз е пътят към мира. Милитаризация на част от нашия континент е пътят към разрухата. Той води към ескалация и бъдещи спорове.

Днес нашите американски сътрудници преглеждат два законопроекта, в които оферират нова тактика за Черноморския район. Предвижда се определяне на непрекъснато военно наличие в Черно море.

Поставя се под подозрение валидността на конвенцията от Монтрьо, която лимитира военното наличие на страни отвън района.

И през днешния ден не чуваме каква е позицията на Брюксел. Има ли изобщо позиция, тактика....

Ще допусне ли Черноморският район да стане военна зона и по този начин да трансформира целия Европейски съюз във военновременна територия. “

През март в Сената на Съединени американски щати и в Камарата на представителите бяха импортирани два законопроекта, които се отнасят до сигурността на Черно море и района. Една от задачите им е да се откри непрекъснато военно наличие на източния фланг на НАТО и регулярно военноморско наличие в Черно море. Съединени американски щати дефинират района като „ сцена на съветска експанзия “ като смятат за опасност за националната сигурност на Съединените щати достъпа на Русия до Средиземно море през Черно море.

Вносителите на плановете акцентират, че крайбрежните страни в Черно море са от решаващо значение за противопоставяне на експанзията от страна на Русия. Затова е препоръчано и задълбочаване на икономическите връзки, подсилване на енергийната сигурност, поддръжка на напъните за демократичната им резистентност, в това число битката с корупцията, и усилване на помощта за сигурност.

Конвенцията от Монтрьо (1936 г.) не разрешава наличие в Черно море на военни кораби на страни, които нямат пристанища в него. Като се базира на контракта, малко след началото на войната в Украйна, Турция затвори проливите за военни кораби на страни отвън района.

Само преди няколко дни френският президент Еманюел Макрон съобщи, че огромният риск, пред който е изправена Европа е тя да бъде въвлечена в рецесии, които не са нейни и това да й попречи да построи своята стратегическа автономност. Изказването му беше разчетено като апел за по-голяма автономия на Брюксел от Съединени американски щати, изключително откакто той сподели, че „ Европа би трябвало да устои на натиска да следва Съединени американски щати “.

До този миг няма коментар от страна на Брюксел за законопроектите на Съединени американски щати за Черно море.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР