Европейският съвет ще реши в четвъртък вечер дали ще се

...
Европейският съвет ще реши в четвъртък вечер дали ще се
Коментари Харесай

Европейският съвет ще реши в четвъртък дали да има среща ЕС-Турция във Варна

Европейският съвет ще реши в четвъртък вечер дали ще се състои плануваната за 26 март среща ЕС-Турция във Варна. Това се показва в писмото на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск до държавните и държавните ръководители в Европейски Съюз във връзка идното им двудневно съвещание в Брюксел.

Предвижда се Европейският съвет да разиска ситуацията в Турция и Русия, договарянията за напускането на Англия, отравянето на Сергей Скрипал, митата на Съединени американски щати за импорт на алуминий и стомана.

Туск отбелязва, че по въпроса с митата Европейската комисия договаря с Вашингтон за приемането на изключения. Трябва да се подготвим за всякаква опция, прецизира той. Отговорът на Европейски Съюз ще бъде рационален. Търговията сътвори милиони работни места и способства за мира и сигурността по света. Повишаването от Съединени американски щати на митата за импорт през 1930 година провокира международна комерсиална война. Ако бъдат наложени, плануваните мита в този момент биха засегнали към 1,5 на 100 от търговията сред Европа и Съединени американски щати. Неизбежно е Световната комерсиална организация да вземе отношение, само че въпросът е, че трансатлантическите връзки са в основата на сигурността и напредъка и от свете страни на Атлантика. Трябва да заздравим, а не да отслабваме тези връзки, макар " сезонните разтърсвания ", написа Туск.

Той показва упованието Европейският съвет да разиска напълно преговорната тактика на Европейски Съюз с Лондон и да утвърди преговорните позиции за бъдещите връзки. По мотив отравянето на Скрипал Туск декларира, че Европейски Съюз би трябвало освен да изрази цялостна съпричастност с Англия, само че и да направи оперативни заключения, тъй като този случай слага на тестване общата европейска сигурност. Предлагам да укрепим устойчивостта си против химически, биологични, радиологични и нуклеарни рискове, в това число с повече съдействие с НАТО. Трябва да продължим да укрепваме опциите си за отговор на хибридни закани - в региона на киберзащитата, контраразузнаването, стратегическите връзки, показва ръководителят на Европейския съвет. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР