Европейският съвет ще реши тази вечер дали ще се състои

...
Европейският съвет ще реши тази вечер дали ще се състои
Коментари Харесай

Брюксел решава днес дали ще се състои срещата ЕС-Турция във Варна на 26 март

Европейският съвет ще реши довечера дали ще се състои плануваната за 26 март среща ЕС-Турция във Варна.

Очаква се да бъдат признати изводи, свързани със разногласието сред Турция и Кипър за изследването на опциите за рандеман на газ в кипърската икономическа зона.

Премиерът Бойко Борисов, от името на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, ще показа напредъка в подготвяните промени в европейската система за даване на леговище.

Предвижда се държавните и държавните ръководители от Европейски Съюз да обсъдят също ситуацията в Русия, договарянията за напускането на Англия, отравянето на Сергей Скрипал, митата на Съединени американски щати за импорт на алуминий и стомана.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прикани по въпроса с митата Европейски Съюз да се приготви за всяка опция и да отговори рационално. Трансатлантическите връзки са в основата на сигурността и напредъка и от двете страни на Атлантика.

Трябва да заздравим, а не да отслабваме тези връзки, макар " сезонните разтърсвания ", уточни той в писмо до участниците в съвещанието.

По мотив отравянето на Скрипал Европейският съвет ще одобри изводи. Туск декларира, че Европейски Съюз би трябвало освен да изрази цялостна съпричастност с Англия, само че и да извлече поучения, тъй като този случай слага на тестване общата европейска сигурност. Той предлага Европейски Съюз да укрепи устойчивостта си против химически, биологични, радиологични и нуклеарни рискове, в това число с повече съдействие с НАТО.

Туск упорства да продължи подсилването на опциите за отговор на хибридни закани - в региона на киберзащитата, контраразузнаването, стратегическите връзки. Утре Европейският съвет се чака да утвърди насоките за договарянията с Лондон за бъдещите връзки ЕС-Великобритания.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР