Европейският съвет се събира днес следобяд в Брюксел без яснота

...
Европейският съвет се събира днес следобяд в Брюксел без яснота
Коментари Харесай

Европейският съвет ще чисти руския нефтен разлив в ЕС

Европейският съвет се събира през днешния ден следобед в Брюксел без изясненост дали ще реализира единодушие по Шестия пакет наказания против Русия, който се разисква от четири седмици. Най-трудният въпрос е отводът от съветски петрол, който се излива по нефтопровода " Дружба " в Централна Европа и я прави подвластна от Москва. Унгария е решена да наложи несъгласие на всяко общо решение, което не я компенсира задоволително и не ѝ дава отрочка най-малко от 4 години.

Чехия и Словакия, които също са свързани с този нефтопровод, са склонни на компромисна двегодишна пролонгация. За останалите страни от Европейски Съюз се счита, че излазът на море е задоволително преимущество да разнообразят доставките си посредством танкери от други източници. Това важи и за България, която обаче също упорства за пролонгация, тъй като се усеща обвързана с съветските доставки заради зависимостта си от рафинерията на " Лукойл " (бившият Нефтохим - Бургас). Компромисното решение, импортирано от Франция и препоръчано на договарящите, се състоеше в изключване на тръбопровода „ Дружба “ „ към този момент “ от бъдещо петролно ембарго и налагане на наказания върху петрола, който се доставя до Европейски Съюз с танкери, споделиха европейски дипломати, от EURACTIV.bg. Тръбопроводът „ Дружба “ съставлява една трета от всички доставки на нефт в Европейски Съюз от Русия, до момента в който морският нефт съставлява останалите две трети.

Посланиците на страните от Европейски Съюз заседаваха през вчерашния ден 11 часа във формата Корепер и не реализираха единодушие. Днес сутринтна те се събраха още веднъж в обезверен опит да съгласуват през последните часове общ текст, който да е допустим за всички. Срещата на водачите стартира в 17:00 ч. българско време. Базираното в Брюксел американско електронно издание " Политико " и за друга компромисна самодейност, съгласно която би трябвало да се таксува с мито съветският петрол, което да е 30-35% - колкото е отстъпката, правена от Русия на Китай. Това би изключило потребността от експлицитна възбрана на вноса, а събраните средства биха послужили за понижаване на цената на горивата по бензиностанциите.

Сред другите сложни тематики е конфискацията на замразени съветски активи, които да се употребяват за възобновяване на Украйна след войната. Германия и други страни показват песимизъм, че може да се одобри юридически издържана формула изключително във връзка с държавните активи на съветската централна банка. Ще бъде разисквано отпущането на  9 милиарда евро на Украйна, само че още се спори дали това да бъде нисколихвен заем или безплатна помощ. Не е ясно също по какъв начин да се деблокира износът на зърнени храни от Одеса, откакто телефонният диалог предходната седмица на френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Олаф Шолц с съветския президент Владимир Путин се оказа ялов. Руският водач се възползва от случая да изнудва Европейски Съюз, като изиска унищожаване на глобите.

Както нормално на огромни конгреси през последните четири месеца звезда на срещата ще бъде украинският президент Володимир Зеленски, който ще приказва по видеоконферентна връзка. Той е срещу включването в заключителната декларация на текст с апел за помирение, тъй като това би означавало да се признае на Русия завоюваното досега. Украйна е решена да продължи сраженията до възобновяване на ситуацията отпреди 24 февруари, когато бе нападната от Русия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР