Европейският съвет призова Турция да зачита правата на Кипър във

...
Европейският съвет призова Турция да зачита правата на Кипър във
Коментари Харесай

ЕС поиска от Турция да спре да тормози Кипър по отношение на газа

Европейският съвет прикани Турция да зачита правата на Кипър във връзка със сондажите на Анкара край крайбрежията на острова и разпореди на Европейската комисия неотложно да показа разновидности за отговор, съобщи БГНЕС.
" Съветът показва сериозна угриженост по отношение на актуалните противозаконни сондажни интервенции на Турция в Източното Средиземноморие и показва страдание, че Турция към момента не е дала отговор на многократните апели на Европейския съюз за преустановяване на сходни действия ", се споделя в публично изказване.
Според Съвета, връзките сред Анкара и блока могат да бъдат помрачени от турските " противозаконни дейности " в района.
" Съветът приканва Турция да прояви въздържаност, да зачита суверенните права на Кипър, като се въздържа от сходни дейности. Европейски Съюз ще следи от близко развиването на обстановката и е подготвен да реагира съответно и отговорно, в цялостна взаимност с Кипър. Съветът приканва Комисията и Европейската работа за външнополитическа активност неотложно да показват разновидности за съответни ограничения ", се споделя още в изказването.
По-рано турският заместник-министър на външните работи Фарук Каймакчи нападна Европейския съюз, заявявайки, че блокът няма власт да дефинира границите в Средиземно море. Той добави, че Анкара се надява, че силата ще стане сфера на съдействие, само че не и на " напрежение или спор ".
Преди това турското министерство на енергетиката и естествените запаси съобщи, че Анкара счита интернационалните апели за прекъсване на сондажите в изключителната икономическа зона на Кипър като неприемливи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР