Европейският съвет постигна съгласие да увеличи финансовия таван на с

...
Европейският съвет постигна съгласие да увеличи финансовия таван на с
Коментари Харесай

`ЕС се споразумя да увеличи Механизма за подкрепа на мира с 3,5 млрд. евро

Европейският съвет реализира единодушие да усили финансовия таван на с 3,5 милиарда евро, с което този фонд се усилва до общо 12 милиарда евро..

„ Това решение изпраща явен политически сигнал за трайния ангажимент на Европейски Съюз за военна поддръжка както за Украйна, по този начин и за други сътрудници “, означи Съветът.

Европейския механизъм за поддръжка на мира беше основан през 2021 година с таван от 5,5 милиарда евро за интервала от 2021 до 2027 година Той беше допълнен един път преди този момент с 2 милиарда евро през март 2023 година

„ Днешното решение още веднъж ще подсигурява, че разполагаме с финансиране, с цел да продължим да предоставяме съответна военна поддръжка на въоръжените сили на нашите сътрудници. Това към този момент е второто нарастване на финансирането на Европейския механизъм за поддръжка на мира от основаването му през 2021 година За по-малко от две години Механизмът потвърди своята стойност. Това изцяло промени метода, по който поддържаме нашите сътрудници в защитата. Това прави Европейски Съюз и неговите сътрудници по-силни “, означи висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел.

Европейски Съюз е употребявал средствата във фонда за седем пакета финансова помощ за Украйна, както и за даване на поддръжка за Мозамбик, Грузия, Молдова, Босна и Херцеговина, Сомалия, Нигер, Мавритания, Ливан и Йордания.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР