Европейският съвет окончателно подписа новия европейски Кодекс за електронните съобщения,

...
Европейският съвет окончателно подписа новия европейски Кодекс за електронните съобщения,
Коментари Харесай

Телекомуникационният кодекс на ЕС влиза в сила на 20 декември

Европейският съвет дефинитивно подписа новия европейски Кодекс за електронните известия, който постанова ограничавания на цените, по-строги процедури за сигурност и правила за систематизиране на радиочестотния набор, което съгласно Съвета ще усъвършенства внедряването на 5G мрежи.

С това утвърждение бе преодоляна последната спънка пред влизането в действие на новия кодекс, който ще е наложителен от 20 декември, като на операторите е даден прочут времеви интервал да спазят характерни детайли от този кодекс.

И трите законодателни органа на Европейски Съюз подписаха кодекса макар митингите на индустриални групи и рецензии към редица от ограниченията в него.

Сред наложените от новия закон ограничения са най-малък период за лиценз за РЧ набор от 20 години в страните от Европейски Съюз, законодателни ограничения за обезпечаване на „ повсеместен интернет достъп “, нови правила по отношение на позвъняванията до центрове за незабавни случаи (линейни, полиция, пожарна). Налагат се и тавани за цените на интернационалните диалози в границите на Европейски Съюз от 19 евроцента на минута и 6 евроцента на текстово известие.

Новите правила ще се ползват по отношение на компании, които не попадат в обсега на информационното законодателство, само че дават услуги през интернет, в това число съобщителни услуги от вида на Skype и WhatsApp на Фейсбук.

За да се отразят новите правила бяха обновени и пълномощията на регулатора на Европейски Съюз BEREC.

В свое известие в Twitter вицепрезидентът на Европейската комисия за Единния дигитален пазар Андрюс Ансип съобщи: „ Тези нови правила дават отговор на днешните и утрешните потребности и основават удобна за вложенията и конкуренцията среда, която ще сложи основата за 5G в цяла Европа “.

 Вицепрезидентът на Европейската комисия за Единния дигитален пазар Андрюс Ансип

Вицепрезидентът на Европейската комисия за Единния дигитален пазар Андрюс Ансип

Кодексът за електронни известия се създава от 2016 година насам и е към този момент бе подложен на критика неведнъж, изключително във връзка с минималния период на лицензите за РЧ набор и за пълномощията, предоставени на регулаторите.

През юни организацията на операторите GSMA разказа препоръчаното законодателство като „ политически компромис “, който може да попречи на разгръщането на нови мрежи в Европа.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР