Европейският съвет и Съединените щати решиха да изготвят нов пакет

...
Европейският съвет и Съединените щати решиха да изготвят нов пакет
Коментари Харесай

Путин получи тройно осъждане в Брюксел

Европейският съвет и Съединените щати взеха решение да изготвят нов пакет наказателни ограничения против Русия поради войната ѝ в Украйна, само че не разкриха детайлности какво ще включва. С обща декларация те завършиха късно през нощта взаимното си съвещание, в което за първи път американски президент взе участие директно дружно с европейските водачи.

От нея проличава, че ще се търси възлможност за интернационално правораздаване против съветския президент Владимир Путин поради военни закононарушения и закононарушения против човечеството. Те приветстваха началото на интернационално следствие, в това число и на прокурора на Международния углавен съд. По-рано президентът Байдън акцентира на нуждата от единение против режима на Путин:

„ Неговата съществена цел беше да потвърди, че демокрацията не може да работи в 21-ви век, тъй като нещата не се движат прекомерно бързо, би трябвало консенсус и по тази причина автокрацията ще ръководи. По тази причина задачата ми през цялото време беше да изградим цялостно единение сред по-големите международни демокрации. И това, което Путин се пробва да направи през цялото време и го споделям от времето си на вицепрезидент на Съединените щати, е да разедини НАТО “.

Лидерите се ангажираха да продължат да оказват филантропична помощ на Украйна, в това число и на прилежащите й страни, които приютяват бежанци. Те разискаха опциите за съдействие сред Европейски Съюз и Съединени американски щати за понижаване на енергийната взаимозависимост от съветски енергоизточници, както и отговора на продоволствената сигурност в световен мащаб.

След края на срещата на върха на НАТО президентът Джо Байдън съобщи, че Русия би трябвало да бъде извадена от Г-20. Той заяви, че Европейски Съюз и НАТО ще основат система, посредством която да ревизират дали Китай нарушава техните наказания против Русия.  Байдън съобщи, че е посочил ясно на президента Си Дзинпин, че ще има последици, в случай че реши да оказва помощ на Кремъл, съобщи кор. на БНР. 

Правителствената осведомителна работа заяви, че позицията на България, изразена от премиера Кирил Петков, е за единодушие на Европейски Съюз и НАТО  против непровокираната съветска експанзия. Приоритет за България е даването на нужната филантропична помощ и безконтролен достъп на бягащите от войната до безвредни дестинации.

МАРАТОН ОТ СРЕЩИ НА ВЪРХА

Небивало интензивна интернационална стратегия на високо ниво стартира през вчерашния ден сутринта с изключителна среща на върха на НАТО,  последвана от среща на Групата на седемте (Г7) и приключи със срещата на  Европейския съвет. И в трите взе участие американският президент Джо Байдън. 

Извънредното съвпадане на трите срещи на високо ниво бе в отговор на влошаващата се обстановка в Украйна, където съветското нахлуване е спряло, само че броят на жертвите продължава да пораства, а градовете са обстрелвани и бомбардирани. Обсадата на Мариупол провокира наказание от страна на интернационалната общественост, като формален представител на Организация на обединените нации я дефинира като " адска " и " обезверена ", оповестява телевизия „ Евронюз ”, представена от БГНЕС.

Самият Байдън предизвести, че Путин може би обмисля да прибегне до биологични и химически оръжия, с цел да форсира военната акция - сюжет, който би отворил рискова и непредсказуема глава в продължаващата към този момент месец война.

Срещата на НАТО завърши с приемането на декларация с корав звук против агресивното държание на Русия. " Войната на Русия против Украйна унищожи мира в Европа и предизвиква голямо човешко страдалчество и опустошения. Осъждаме по най-категоричен метод нахлуването на Русия в Украйна. Призоваваме президента Путин неотложно да приключи тази война и да изтегли военните си сили от Украйна, а Беларус призоваваме да приключи съучастието си (...) Ескалиращата изразителност на президента Путин е безотговорна и дестабилизираща ", се споделя в документа.

" Ще продължим да се противопоставяме на лъжите на Русия по отношение на нападението ѝ против Украйна и да разобличаваме изфабрикувани истории или интервенции под " подправен байрак ", които подготвят почвата за по-нататъшна ескалация, в това число против цивилното население на Украйна. Всяко потребление на химическо или биологично оръжие от страна на Русия ще бъде недопустимо и ще докара до тежки последствия ", предизвестяват 30 страни от НАТО. " Ние сме единни в решимостта си да се противопоставим на опитите на Русия да унищожи основите на интернационалната сигурност и непоклатимост. Ние държим Русия и Беларус виновни. "

Лидерите на страните от НАТО показват цялостна взаимност с Украйна и удостоверяват " непоколебимата си поддръжка за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в границите на интернационално приетите ѝ граници, в това число териториалните ѝ води. "

Като показват потребността от усилване на натиска върху Москва, те приканват и другите страни, " в това число Китайската национална република (КНР), да съблюдават интернационалния ред и да се въздържат от всевъзможни дейности, които оказват помощ на Русия да заобиколи глобите. Изразяваме угриженост от неотдавнашните обществени мнения на публични лица от КНР и призоваваме Китай да престане да усилва подправените твърдения на Кремъл, по-специално във връзка с войната и НАТО. "

Без да дават обещание участие на Украйна в НАТО, подписалите декларацията, измежду които и българският президент Румен Радев, декларират, че " всяка нация има право да избира личните си договорености за сигурност без външна интервенция. Потвърждаваме още веднъж уговорката си към политиката на отворени порти на НАТО според член 10 от Вашингтонския контракт. "  През април министрите на външните работи ще прегледат съответни оферти за усилване на поддръжката за страните сътрудници.

" Ще продължим да подхващаме всички нужни ограничения за отбрана и отстояване на сигурността на популацията на нашите съдружници и на всеки сантиметър от съюзническата територия. Ангажиментът ни към член 5 от Вашингтонския контракт е стоманен ", афишира декларацията като алена линия, която Русия не трябва да прекрачва.

" В отговор на дейностите на Русия активирахме отбранителните проекти на НАТО, разгърнахме детайли от Силите за реагиране на НАТО и поставихме 40 000 военнослужещи на източния ни фланг, дружно със обилни въздушни и военноморски средства, под директното командване на НАТО, подкрепено от националните сили на съдружниците. Създаваме и четири спомагателни многонационални бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия. Предприемаме всички ограничения и решения, с цел да подсигуряваме сигурността и защитата на всички съдружници във всички области. Тези стъпки ще бъдат подкрепени от засилени учения с нараснал акцент върху груповата защита и оперативната съгласуемост. Също по този начин ще повишим подготовката и готовността си за химически, биологични, радиологични и нуклеарни закани. Ще вземем спомагателни решения, когато се срещнем в Мадрид. "

" Непровокираната война на Русия против Украйна съставлява главно предизвикателство за полезностите и нормите, които са донесли сигурност и разцвет на всички на европейския континент. Изборът на президента Путин да нападне Украйна е стратегическа неточност, която има съществени последствия също за Русия и за съветския народ ", показва документът.

ЧАК ДА НЕ ПОВЯРВАШ

Джо Байдън съобщи на прескконференция след срещата на Алианса:

" НАТО в никакъв случай, но в никакъв случай, не е била по-единна, в сравнение с е през днешния ден. Путин получава тъкмо противоположното на това, което възнамеряваше да получи като последица от навлизането си в Украйна ".

АПЕЛ КЪМ НАТО

Президентът на Украйна Володимир Зеленски прикани НАТО да преодолее съмненията си за военна помощ. " За да избави хората и своите градове, Украйна се нуждае от военна помощ без ограничавания. По същия метод, по който Русия употребява цялостния си боеприпас без ограничавания против нас ", съобщи той посредством видеовръзка пред представители на НАТО.

Според него единствено отбранителните оръжия не са задоволителни. " Можете да ни дадете един % от всичките си самолети. Един % от вашите танкове. Един %! "

Зеленски упрекна Русия, че хвърля фосфорни бомби, които разпръскват прахуляк, който се възпламенява при контакт с О2 и предизвиква тежки изгаряния.  " Между другото, тази заран бяха употребявани фосфорни бомби. Руски фосфорни бомби. Отново бяха убити възрастни хора и още веднъж бяха убити деца ", сподели Зеленски.

Той участва задочно и на трите срещи на върха.  " На тези три срещи на върха ще забележим кой е другар, кой е сътрудник и кой ни съобщи за пари. Животът може да бъде предпазен единствено когато сме обединени ", съобщи той през вчерашния ден.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР