Европейският съвет бе труден и се допусна една историческа грешка.

...
Европейският съвет бе труден и се допусна една историческа грешка.
Коментари Харесай

Могерини: Историческа грешка е решението за Северна Македония и Албания

Европейският съвет бе сложен и се позволи една историческа неточност. Това написа в блога си първият посланик на Европейски Съюз Федерика Могерини.

Държавните и държавни ръководители отложиха решението за започване на договаряния за присъединението на Албания и Северна Македония към Европейския съюз, макар изключителния прогрес, реализиран от двете страни и против препоръките на Европейската комисия.

Това е доста повече от изгубена опция: това е историческа неточност, която се надявам да бъде поправена допустимо най-скоро, написа Могерини.
 Избори в Северна Македония на 12 април
Избори в Северна Македония на 12 април

Това стана ясно след края на лидерската среща при президента Пендаровски

Като значими решения, взети на Съвета, Могерини дефинира утвърденото ново съглашение с Лондон за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз и потвърждаването на решенията, които бяха признати в понеделник по отношение на военната интервенция на Турция в Сирия.

По-рано тази седмица Европейският съвет не съумя да реализира единодушие за датата за началото на договарянията за присъединението на Северна Македония и Албания към Европейския съюз.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск също оповестиха, че виждат " историческа неточност " в отхвърли на Европейски Съюз за Албания и Македония.

По предложение на българския министър председател Бойко Борисов евролидерите одобриха датата за начало на договарянията за участие в Европейски Съюз на Македония и Албания да бъде разисквана преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани . Тя следва да се организира през май 2020 година в Загреб в границите на Хърватското председателство.
 Албания не се отхвърля от Европейски Съюз
Албания не се отхвърля от Европейски Съюз

Позиция на Еди Рама

След решението, Северна Македония разгласи предварителни парламентарни избори на 12 април 2020 година. Такова искане към този момент насочи министър председателят Зоран Заев.

От 3 януари, страната ще има служебно държавно управление.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР