Европейският самолетостроител Airbus увеличи преднината си пред американския си съперник

Европейският самолетостроител Airbus увеличи преднината си пред американския си съперник ...

Airbus на път да прекрати световната доминация на Boeing в самолетостроенето.


Европейският самолетостроител Airbus увеличи преднината си пред американския си съперник Boeing по доставки през юли след забраната за полети на Boeing 737 MAX, предаде Асошиейтед прес.

Boeing, чиято централа е в Чикаго, е доставил 19 самолета през юли, което е спад спрямо 39 самолета през същия месец на миналата година. Самолетостроителят обяви, че не е получил нови заявки за Boeing 737 MAX през юли - четвъртият пореден месец без заявки.

Европейският конкурент Airbus оповести, че е направил 69 доставки през миналия месец, включително и за самолетите 52 A320neo и A321neo които се съревновават с MAX.

Boeing съобщи за спад от 38 процента на доставките на самолети през първите седем месеца на годината, предаде Ройтерс. Спирането на самолетите на 737 MAX през март след двете катастрофи, отнели живота на много хора в Индонезия и Етиопия, продължава да се отразява отрицателно на дейността на американския самолетостроител.

Той е доставил 258 самолета за периода януари-юли спрямо 417 самолета пред същия период на миналата година. Доставките на Airbus за първото полугодие са били 458.

Всички самолети Boeing 737 MAX, които се продаваха най-добре, бяха забранени след катастрофата на Етиопските авиолинии (Ethiopian Airlines) на 10 март, по-малко от пет месеца след падането на друг самолет от този вид на индонезийската компания Лайън еър (Lion Air). Двете катастрофи отнеха живота общо на близо 350 души.

Заради разочароващите резултати на 737 MAX Boeing вероятно ще загуби през 2019 година водещата си позиция в света по отношение на доставките за сметка на Airbus. Американският самолетостроител беше начело седем последователни години.

Междувременно в медиите се появи информация за нов инцидент със самолет на Boeing, но този път проблемът е бил с модел 777-300.

Самолет на авиокомпания China Eastern, превозващ 300 души от Ню Йорк до Шанхай, бе принуден да се върне на летище Кенеди в американската финансова столица, след като част от крилото му се откъсна при излитане.

На пилотите се наложило да кръжат около два часа и половина над океан край Ню Йорк, за да се освободят от гориво и да направят кацането по-безопасно. Самолетът се е приземил успешно.

A China Eastern Airlines’ flight from New York to Shanghai was diverted to JFK airport after metal wrapping from the aircraft’s wing fell off. https://t.co/VvWt1aW2cF

— SHINE (@shanghaidaily) August 13, 2019

Източник: manager.bg