Европейският съд за правата на човека постанови днес, че Германия

...
Европейският съд за правата на човека постанови днес, че Германия
Коментари Харесай

Германия не нарушила правата на убитите при удара в Афганистан през 2009-а

Европейският съд за правата на индивида постанови през днешния ден, че Германия е провела задоволително добре следствието по случая с въздушен удар покрай афганистанския град Кундуз през 2009 година, който беше разпореден от немската войска и при който бяха убити голям брой цивилни, предадоха ДПА и Ройтерс.

 В удар на Съединени американски щати в Афганистан м.г. са убити 33-ма цивилни Виж още

Съдът съобщи, че Германия не е нарушила Европейската спогодба за правата на индивида. Съдебното решение е дефинитивно и не може да бъде обжалвано.

Делото беше заведено от афганистанец, изгубил при удара двамата си сина - на 8 и 12 години. Мъжът упрекна Германия, че е нарушила човешките права по отношение на разпореждането на офанзивата на 4 септември 2009 година, при която починаха към 100 индивида.

Германски пълководец заповядал американски изтребители да унищожат две цистерни за гориво, които били откраднати в Южен Афганистан. Офицерът се тревожел, че бойци могат да употребяват камионите като преносими бомби.

Първоначално беше обявено, че множеството жертви са талибански бойци. По-късно обаче се оказа, че доста от починалите при гърмежа са били цивилни, събрали се, с цел да източат гориво за свои потребности.

В Германия беше извършено следствие против офицера. Отделно родственици на жертвите желаеха компенсации пред немски съдилища, само че настояванията им бяха отхвърлени.

По това време правосъдните управляващи постановиха, че не е открито офицерът да е работил погрешно. Освен това немското законодателство не разрешава правосъдни искове от физически лица против непозната страна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР