Европейският съд за правата на човека осъди днес Русия заради

...
Европейският съд за правата на човека осъди днес Русия заради
Коментари Харесай

Съдът в Страсбург осъди Русия заради Политковская

Европейският съд за правата на индивида осъди през днешния ден Русия поради следствието на убийството на журналистката Анна Политковская, съобщи Агенция Франс Прес.

Според съда Русия „ не е съумяла да организира следствие, което да откри поръчителя на убийството ” на убитата пред дома си в Москва журналистка на 7 октомври 2006 година

Съдиите в Страсбург считат, че съветското разследване е трябвало да изследва версиите, че закононарушението е подредено от „ сътрудници на съветската Федерална работа за сигурност или администрацията на Чеченската република “.

Политковская, която работеше за опозиционния в. „ Новая газета “ бе изострен критик на президента Владимир Путин и ролята му във войната в Чечения. Тя бе на 48 години, когато бе убита на рождения ден на Путин – 7 октомври.

Първоначално пред съд бяха изправни 4-ма мъже, в това число чиновник на ФСС, само че през 2009 година бяха оправдани.

След ново следствие пред съд бяха изправени трима от тях – двама братя и служител на реда, само че без служителя на ФСС, както и още двама обвинени. През 2014 година те бяха наказани, като директният причинител Рустам Махмудов и неговия чичо – Лом-Али Гайтукаев, апетитен за уредник на убийството, излежават доживотни присъди.

Според съдиите следствие на ликвидиране с такава социална значителност не може да бъде считано за съответно, в случай че не са положени старания за разкриването на лицето, което е поръчало и платило за осъществяване на закононарушението.
Делото в съда в Страсбург бе заведено по искане на фамилията на Политковская. Съгласно решението Русия би трябвало да заплати общо 20 000 евро на четирима нейни родственици – майка ѝ, сестра ѝ и двете ѝ деца.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР