Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че осъждането

...
Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че осъждането
Коментари Харесай

Присъдата срещу студентка, пържила яйца върху паметник в Украйна, не е нарушила правата й

Европейският съд за правата на индивида (ЕСПЧ) постанови, че осъждането на студентка за това, че пържила яйца върху боен монумент в Украйна, не е нарушило човешките й права, съобщи ДПА.

Анна Синкова беше наказана условно на три години отнемане от независимост за това, че пържила яйца върху Гроба на незнайния боец в Киев през 2010 година По същото време двама другари пържили наденички върху Вечния огън на паметника. Синкова обяснила в оповестен в интернет видеозапис, на който било снимано пърженето, че протестирала против прахосването на природен газ.

Европейски съд по правата на човека постанови с четири на три гласа, че присъдата не е несъразмерна, въпреки да съставлява интервенция в свободата на изложение на Синкова. Според съда Синкова е могла да откри по-подходящ метод да изрази своите възгледи, " без да нарушава наказателното право и без да наскърбява паметта на починалите бойци ".

Трима съдии не се съгласиха, като споделиха, че Синкова е взела участие в легален акт на ирония. Те обявиха, че има заплаха правосъдното решение да " подкопае правото на хората да показват своите отзиви и да стачкуват с мирни, въпреки и спорни средства ".

Съдът се съгласи, че удължаването на ареста на Синкова не е бил уместно оневинен, и подреди Украйна да й заплати обезщетение в размер на 4000 евро./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР