Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) поиска от България

...
Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) поиска от България
Коментари Харесай

ЕСПЧ призова България да не екстрадира грузинец, издирван от Иран

Европейският съд за правата на индивида (ЕСПЧ) изиска от България да не екстрадира задържан грузински жител, търсен за кражба от Иран, където може да бъде осъден с удари с бич, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Съдът беше сезиран от грузинеца, обвинен в Иран, че е откраднал 50 000 евро от обменно бюро в Техеран. Иран се обърна към Интерпол за подпомагане при задържането на грузинеца и организацията издаде алена бюлетина. Грузинецът беше задържан на летището в София през 2016 година и в този момент е в български арест. България одобри да извърши настояването за екстрадиция, показано от Иран. В него се споделяше, че мъжът ще бъде наказан на затвор, в случай че съдът признае виновността му. Иран също така твърди, че грузинецът няма да бъде малтретиран или подложен на нечовешко отношение.

В решението на съдиите от Европейски съд по правата на човека, признато единомислещо, се акцентира, че иранският углавен кодекс планува телесни санкции при положение на кражба. Така че има риск грузинецът да получи като наказване до 74 удара с бич. Иран е пропуснал да спомене за риск от такова наказване в настояването си за екстрадиция на грузинеца, само че би трябвало да се гледа с нерешителност на уверенията, че няма да има мъчения, дадени от страна, в която сходно отношение е необятно публикувано или непрекъснато, отбелязва съдът.

Той напомня, че иранските управляващи наскоро са декларирали намерено в отговор на отчет на Организация на обединените нации, че считат удрянето с бич за законна форма на наказване, която, съгласно тях, е била "зле интерпретирана от Запада като деградираща ".

Иран не е подписал конвенцията на Организация на обединените нации против мъченията, по тази причина има действителен риск за грузинския жител да бъде осъден с удари с бич, показват съдиите от Европейския съд за правата на индивида.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР