Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) днес поиска от

...
Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) днес поиска от
Коментари Харесай

ЕСПЧ забрани на България да предаде на Иран издирван грузинец

Европейският съд за правата на индивида (ЕСПЧ) през днешния ден изиска от България да не екстрадира задържан грузински жител, търсен за кражба от Иран, където може да бъде осъден с удари с бич, оповестяват международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Мъжът е обвинен в кражбата на 50 000 евро от обменно бюро в Техеран, като му беше издадена алена бюлетина от Интерпол и беше задържан на Летище София през 2016 година

България одобри да извърши настояването за екстрадиция, показано от Иран. В него се споделяше, че мъжът ще бъде наказан на затвор, в случай че съдът признае виновността му. Иран също така твърди, че грузинецът няма да бъде малтретиран или подложен на нечовешко отношение.

В решението на съдиите от Европейския съд за правата на индивида, признато единомислещо, се акцентира, че иранският Наказателен кодекс планува телесни санкции при положение на кражба. Така че има риск грузинецът да получи като наказване до 74 удара с бич – факт, икономисан от иранските управляващи.

Съдът напомня, че иранските управляващи наскоро са декларирали намерено в отговор на отчет на Организация на обединените нации, че считат удрянето с бич за законна форма на наказване, която, съгласно тях, е била „ зле интерпретирана от Запада”.

Ислямската република не е подписала Конвенцията на Организация на обединените нации против мъченията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР