Европейският съд в Люксембург отмени във вторник закона, с който

...
Европейският съд в Люксембург отмени във вторник закона, с който
Коментари Харесай

Европейският съд: Унгария незаконно затвори университета на Сорос

Европейският съд в Люксембург анулира във вторник закона, с който затвори университет, учреден от Джордж Сорос, в последния конфликт сред Европейски Съюз и неговия все по-авторитарен член, съобщи БГНЕС.
Сорос, роденият в Унгария американски вложител и човеколюбец, сътвори Централноевропейския университет (ЦЕУ) в родния си град Будапеща през 1991 година, само че той беше заставен да се реалокира във Виена през 2019 година, след приемането на нов закон.
„ Условията, въведени от Унгария, с цел да могат задграничните висши образователни заведения да правят активността си на нейна територия, са несъвместими с правото на Европейски Съюз “, съобщи Европейският съд.
Националният закон за висшето обучение е написан, с цел да контролира всички интернационалните институции за висше обучение, само че е необятно обсъждан като офанзива против ЦЕУ от премиера Виктор Орбан.
Сорос, който се отдръпна от поста ръководител на борда на университета през 2007 година, също поддържа гражданското общество и продемократичните начинания, сериозни към консервативното и все по-авторитарно държавно управление на Орбан.
 Юдит Варга: Унгария не желае да вижда Европа като дестинация за мигранти Юдит Варга: Унгария не желае да вижда Европа като дестинация за мигранти
В изявление за немския седмичник „ Ди Цайт “ министърът на правораздаването на Унгария Юдит Варга съобщи, че унгарското правителс...
Европейската комисия изправи пред съда по закона и решението от вторник постанови, че Унгария не е спазила уговорките си към Световната комерсиална организация.
По-специално, Будапеща не би трябвало да дискриминира университети като ЦЕУ, като изисква да оферират същите курсове в страната си по генезис - в тази ситуация Съединени американски щати - като в Унгария.
И не е трябвало да се изисква интернационален контракт за обучение сред Унгария и страната, в която е учреден университетът.
„ Това условие опонира и на наредбите на Хартата на главните права на Европейския съюз по отношение на академичната независимост “, се споделя в решението.
Не беше ясно незабавно дали решението ще разреши на университета да реалокира част от интервенциите си назад в Унгария, една година откакто откри, че е невероятно да продължи да работи там.
 Виктор Орбан и перверзията на Запада Виктор Орбан и " перверзията " на Запада
Заради ковид тази година Виктор Орбан трябваше да се лиши от огромната сцена. И заради това му се наложи да помести политическата...
ЦЕУ, регистриран в американския щат Ню Йорк, и предоставящ американски приети степени, възпитава потомство маджарски посткомунистически хайлайф.
Но лагерът на Орбан го възприема като център на демократична опозиция против неговото твърдо консервативно ръководство.
Сорос, който е евреин, през последните години се трансформира в фигура на ненавист за теоретиците на конспирацията и държавното управление на Орбан го упрекна в скрит план за наводнение на Унгария с мюсюлмански имигранти.
Управляващата унгарска партия " Фидес " и съюзническите й проправителствени медии постоянно упрекват 90-годишния вложител в работа със чиновници на Европейски Съюз в недоказани заприказва против националния интерес на Унгария.
Тъй като за Унгария се счита, че е почнала да се плъзга към авторитаризма по времето на Орбан, Брюксел започва по този начин наречената процедура „ Член 7 “, която ревизира дали Унгария подкопава демократичните полезности.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР