Европейският съд в Люксембург отхвърли иска на Словакия и Унгария

...
Европейският съд в Люксембург отхвърли иска на Словакия и Унгария
Коментари Харесай

Всички са длъжни да приемат бежанци и точка

Европейският съд в Люксембург отхвърли желае на Словакия и Унгария против наложителното разселване на бежанци и търсещи леговище лица в страните от Общността. Временният механизъм за преразпределяне на бежанците на територията на Европейски Съюз беше признат в разгара на бежанската рецесия през септември 2015 от Съвета на министрите в Брюксел - за да се облекчи ситуацията в Гърция, Италия и даже в Унгария. Общо 120 000 души трябваше да бъдат трансферирани в други страни-членки от Общността. Навремето Словакия, Унгария, Чехия и Румъния се оповестиха против това решение.

Сега обаче съдиите в Люксембург отсъдиха, че решението на Брюксел за квотното систематизиране е правомерно. А това, че осъществяването му върви доста постепенно - с някои дребни изключения - въобще не трансформира правния аспект на въпроса, споделят съдиите. Те отхвърлиха изрично показаните от Словакия и Унгария причини. Сега даже и Полша, която дотук не е приела нито един емигрант и която поддържаше желае, също ще би трябвало да промени бежанската си политика.

Европейска комисия също плаши със съд

След звучния пестник, който получиха министър-председателите на Словакия и Унгария - Роберт Фицо и Виктор Орбан, Европейска комисия може да продължи с наказателните процедури против страните, които отхвърлят да одобряват бежанци. Да напомним, че към този момент бяха открити процедури против Унгария, Полша и Чехия за нарушение на европейските контракти. Скоро и други страни могат да ги последват.

В Брюксел еврокомисарят Димитрис Аврамопулос разгласи, че е твърдо решен до няколко седмици да заведе в Европейския съд съответните искове против Унгария, Полша и Чехия. На страните-нарушителки биха могли да бъдат наложени съществени парични наказания. Австрия също до момента не е приела нито един емигрант по линията на квотния контингент, само че и страни като Германия, Франция, Англия и Испания са длъжници в това отношение.

Унгария: " безконтролно решение "

Унгарският министър председател Виктор Орбан до момента отхвърляше приема на бежанци с аргумента, че миграцията е " Троянският кон на тероризма ". Източноевропейските общества били обичайно срещу миграцията. В публично мнение унгарският външен министър Петер Сиярто дефинира решението от Люксембург като " нечувано и безконтролно ". В позицията се споделя още, че Унгария " ще продължи да търси легални способи за това сама да взема решение кого да позволява на територията си и кого не ". В Братислава пък словашкият министър-председател Роберт Фицо разгласи, че почита решението на Европейския съд, което обаче с нищо не трансформира отношението на неговото държавно управление против бежанците.

Същевременно немският външен министър Зигмар Габриел прикани всички страни-членки на Европейски Съюз след решението на съда да стартират да извършват уговорките си съгласно квотите за банкет на бежанци от Гърция и Италия, с цел да облекчат тези две страни.

В Брюксел виновната за преразпределението на бежанците евродепутатка Франциска Келер дефинира решението на съда като " кръйъгълен камък " в европейската политика за бежанците. По думите ѝ, в този момент към този момент няма никакви извинения и страните-членки би трябвало да се задействат. Зелената евродепутатка прикани Европейска комисия да продължи с наказателните процедури против Словакия, Унгария и други страни-членки.

" Солидарността не е еднопосочна улица "

Още напролет на 2017 Европейската комисия предложи твърди квоти за банкет на бежанци за да бъдат облекчени страни като Италия и Гърция - най-често те са първите страни, през които мигрантите влизат на териотрията на Европейски Съюз. В същото време обаче Дъблинското съглашение си остава в действие, постанови Съдът на Европейски Съюз в друго свое решение от юли. Според Дъблинския правилник, виновна за даването на леговище на даден претендент е първата страна, през която той е влезнал в Европейски Съюз. През идната седмица вътрешните министри от Европейски Съюз ще разискват бежанските квоти и мигрантските направления.

На този стадий Европейски Съюз се пробва да спре незаконната миграция. Търсят се способи мигрантите въобще да не стигат до територията на Общността - да вземем за пример като биват спирани още в Турция, Либия или други директни страни. Само дребна част от търсещите леговище ще бъдат прехвърляни в Европейски Съюз от Турция или Северна Африка. Редица страни, измежду които Гърция, Италия и Унгария, в този момент получават средства от Европейски Съюз за стягане на контрола по техните граници, които са по едно и също време и външна граница на Европейски Съюз. Брюксел обаче отхвърля настояването на Унгария Европейски Съюз да обезпечи половината от средствата, вложени от Будапеща в построяването на скъпоструващите гранични заграждения. Във вторник ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер напомни на унгарския министър председател Орбан, че " солидарността не е еднопосочна улица ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР