Европейският съд трябва да отсъди, че полската реформа, променила възрастта

...
Европейският съд трябва да отсъди, че полската реформа, променила възрастта
Коментари Харесай

Полската съдебна реформа нарушава законите на ЕС, смята генералният адвокат на Европейския съд

Европейският съд би трябвало да отсъди, че полската промяна, трансформирала възрастта за пенсиониране на съдиите, нарушава европейското законодателство. Това счита генералният юрист на съда в Люксембург.

В оповестеното през днешния ден мнение на Евгени Танчев (бивш ръководител на Конституционния съд) се приказва за смяната, въведена от консервативната партия " Право и правдивост " през юли 2017 година Тя ускори контрола на политиците върху правосъдната власт и разпали остра омраза сред Варшава и Брюксел.

Част от нея бе решението за намаление на пенсионната възраст - от 67 на 65 години за съдиите (във Върховния и други съдилища) и прокурори мъже и от 67 на 60 за дамите. След това министърът на правораздаването, според новите правила, има право да реши дали мандатът на обособен магистрат да бъде удължен.

Становището не значи, че съдът в Люксембург ще вземе същото решение, тъй като не е обвързващо. Съдът обаче следва позицията на генералния юрист в множеството случаи.

Заключение на генералния юрист по дело C-192/18 Комисия/Полша (на британски език)

Еврокомисията обаче оспори тази промяна с тезите, че тя е акт на полова дискриминация и подронва независимостта на полската правосъдна система. Миналата година Полша направи отстъпки, като изравни възрастта за пенсиониране на съдиите мъже и дами. Брюксел обаче настояваше, че това не взема решение всички проблеми в новото законодателство и изиска Съдът на Европейския съюз да се намеси макар поправката.

Според юрист Танчев нарушавания на законодателството в Европейски Съюз са както разликата в пенсионната възраст, по този начин и самото понижаване на възрастта и правото на правосъдния министър да реши дали да удължава мандата. Последното е в прорез със задължението на Полша да подсигурява, че съдиите не могат да са обект на политическа интервенция и да бъдат отстранявани.

Критици на промяната видяха в нея инструмент за политически надзор върху работата на магистратите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР