Европейският съд постанови днес, че пътните такси по магистралите в

...
Европейският съд постанови днес, че пътните такси по магистралите в
Коментари Харесай

Съдът на ЕС обяви за незаконна германската схема за пътни такси

Европейският съд постанови през днешния ден, че пътните такси по автомагистралите в Германия са противозаконни, защото се ползват незаслужено по отношение на водачите от другите страни от Европейски Съюз, предадоха международните организации. Решението на съда в Люксембург значи, че Германия ще би трябвало да се откаже или да преразгледа тол системата си, отбелязва " Асошиейтед прес ".

Според немската скица, която е узаконена, само че към момента не е приложена, всеки който употребява автомагистралите би трябвало да заплаща такса, само че немските водачи ще бъдат обезщетени под формата на отстъпка при автомобилния налог, отбелязва ДПА. Т.нар. инфраструктурна такса бе огромен политически проблем за държавното управление на канцлера Ангела Меркел.

Австрия, подкрепена от Холандия, оспори схемата пред Европейския съд с претекста, че Германия нарушава разпоредбите на блока, като възнамерява да дискриминира жителите на останалите страни от Европейски Съюз.

Таксата е дискриминацинонна, защото нейната икономическата тежест де факто се понася единствено от притежателите и водачите на коли, регистрирани в другите страни членки на Европейски Съюз, се показва в известие на съда. Освен това съгласно съда тол таксата би нарушила съществени европейски правила като свободата на придвижване на артикули и свободата на даване на услуги, защото се усилят разноските за превоз за чужденците и по този начин се подкопава тяхната конкурентоспособност. Германия не даде екологично или друго опрощение за дискриминирането, добави съдът.

Според схемата водачите на коли, регистрирани в Германия ще би трябвало да заплащат предварителна годишна такса до 130 евро според от това какъв брой замърсяващ е автомобилът им. Шофьорите на коли, регистрирани в друга страна на Европейски Съюз, ще би трябвало да купуват пропуски за избран интервал от 10 дни, два месеца или година на съответната цена.

Схемата планува обаче немските водачи да получават данъчно облекчение за автомобила си, съответстващо на тол таксата, а притежателите на по-слабо замърсяващи коли да получават в допълнение понижаване на налозите. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР