Европейският съд постанови, че понятието съпруг по смисъла на правото

...
Европейският съд постанови, че понятието съпруг по смисъла на правото
Коментари Харесай

Страните от ЕС длъжни да признават гей браковете при разрешително за пребиваване

Европейският съд постанови, че понятието " брачен партньор " по смисъла на правото на Европейски Съюз за свободното престояване на европейците и членовете на техните фамилии обгръща съпрузите от еднакъв пол .

Въпреки че са свободни да позволяват или да не позволяват еднополовите бракове, страните в Европейски Съюз не могат да попречват свободата на престояване на европейски жител , като отхвърлят да дават право на престояване на неговия брачен партньор от същия пол, който е жител на страна отвън Европейски Съюз, добавя съдът.

Делото е заведено по искане на Върховния съд на Румъния , откакто еднополова двойка от румънец и американец декларира предпочитание да обитава в страната повече от три месеца. Румънските управляващи дават отговор, че това е невероятно, тъй като не признават еднополовите бракове . Върховният съд на Румъния пита Европейския съд по какъв начин е вярно да постъпи.

Европейският съд показва, че страните в Европейски Съюз са длъжни да признават еднополовите бракове за задачите на даването на право на престояване . Това обвързване не значи, че страните са длъжни да разрешат в националното си законодателство еднополовите бракове.

Въпросното обвързване не накърнява националната еднаквост , нито заплашва публичния ред в съответната страна, прибавя съдът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР