Европейският съд постанови, че понятието "съпруг" по смисъла на правото

...
Европейският съд постанови, че понятието "съпруг" по смисъла на правото
Коментари Харесай

Страните от ЕС - длъжни да признават гей браковете за разрешително за пребиваване

Европейският съд постанови, че понятието "съпруг " по смисъла на правото на Европейски Съюз за свободното престояване на европейците и членовете на техните фамилии обгръща съпрузите от еднакъв пол.

Въпреки че са свободни да позволяват или да не позволяват еднополовите бракове, страните в Европейски Съюз не могат да попречват свободата на престояване на европейски жител, като отхвърлят да дават право на престояване на неговия брачен партньор от същия пол, който е жител на страна отвън Европейски Съюз, добавя съдът.

Делото е заведено по искане на Върховния съд на Румъния, откакто еднополова двойка от румънец и американец декларира предпочитание да обитава в страната повече от три месеца. Румънските управляващи дават отговор, че това е невероятно, тъй като не признават еднополовите бракове. Върховният съд на Румъния пита Европейския съд по какъв начин е вярно да постъпи.

Европейският съд показва, че страните в Европейски Съюз са длъжни да признават еднополовите бракове за задачите на даването на право на престояване. Това обвързване не значи, че страните са длъжни да разрешат в националното си законодателство еднополовите бракове.

Въпросното обвързване не накърнява националната еднаквост, нито заплашва публичния ред в съответната страна, прибавя съдът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР