Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България

...
Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България
Коментари Харесай

Европейският съд осъди България за връщането на турски журналист в родината му

 Европейският съд по правата на индивида в Страсбург осъди България за връщането в родината му на турски публицист, сериозен към публична Анкара, без да изследва настояването му за леговище след опита за прелом през 2016 година.

Името на пострадалия не се оповестява. Той е напуснал Турция след несполучливия опит за прелом и е изразил опасения от неприятно отношение, което рискува при положение на предаването му на турските управляващи, стимулира се съдът в Страсбург, представен от Франс прес.

Според него българските управляващи не са разгледали настояването на журналиста за интернационална протекция. 36-годишният мъж сега излежава присъда от седем и половина години за принадлежност към " терористична организация ".

Работил е за вестник " Заман " и осведомителната организация Джихан, благосъстоятелност на медийна формация, известна с сериозното си отношение към ръководството на президента Ердоган.

Групировката е считана за обвързвана с мрежата на Фетхуллах Гюлен, апетитен от Анкара за уредник на опита за бунт от юли 2016 година, напомня съдът в Страсбург.

Месеци преди преврата турското правораздаване сменя управлението на медийната група и от този момент тя става проправителствена. Жалбоподателят е уволнен и лишен от журналистическа карта. В нощта на 13 октомври 2016 година той е спрян при опит да премине турско-българската граница в камион дружно с още незаконни пасажери, в това число шестима турци.

След като неведнъж изискал да подава искане за леговище и да получи интернационална протекция, турският публицист е бил предаден на турските управляващи на 16 октомври на пункта " Капитан Андреево ".

Съдът в Страсбург единомислещо установи, че България е нарушила членове 3-ти и 13-и от Европейската спогодба за правата на индивида - възбрана за нечовешко и унизително отношение и право на ефикасни правни средства за отбрана.

Бързината, с която е осъществено репатрирането, е направила недостъпни средствата за правна отбрана, означават паневропейските магистрати, предава Франс прес.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР