Европейският съд по правата на човека в Страсбург определи привременни

...
Европейският съд по правата на човека в Страсбург определи привременни
Коментари Харесай

Страсбург: Ромите от Войводиново да получат жилища

Европейският съд по правата на индивида в Страсбург дефинира привременни ограничения на българското държавно управление за 16 роми от пловдивското село Войводиново, множеството от които деца. Те бяха прогонени от домовете си, откакто братята Пакетови пребиха военнослужещия Валентин Димов на 6-и януари тази година. 16-имата са част от общо 55 поданици на Войводиново, жалбоподатели по делото " Пакетови " и други против България.

Съдът дефинира българското държавно управление да предприеме нужното за различно настаняване на жалбоподателите, като подсигурява, че децата няма да бъдат излагани на условия, които са безчовечен и унизителни.

Кабинетът би трябвало да предприеме ограничения за разглеждане на техните молби за общински жилища, които са подадени в средата на февруари до кмета на община  Марица, само че отговор не е получен, макар че с настояването им са сезирани също регионалният шеф на Пловдив и министърът на труда и обществената политика. Съдът изисква да бъде осведомен по най-бърз метод за подхванатите дейности.

По отношение на останалите 39 жалбоподатели Европейският съд не указва привременни ограничения, само че дава приоритет на жалбата, което значи, че тя скоро ще бъде комуникирана на българското държавно управление. Жалбоподателите по делото получават правна помощ от Българския хелзинкски комитет.

Председателят на БХК Красимир Кънев съобщи пред Радио Пловдив, че привременните ограничения са наложителни, а срокът за осъществяването им е неотложен.

Привременните ограничения не са извънредно решение по делото, а се дефинират, с цел да не се продължава някаква обстановка, която вероятно да докара до наказание на България, изясни Кънев.

Съдът споделя: Прекратете това нарушаване, с цел да не продължава тази обстановка.

Кънев уточни, че въобще не е всекидневно Европейският съд да разпорежда привременни ограничения. По каузи с подобен предмет вероятно съдът ще излезе с привременни ограничения на 10 хиляди случая един път.

Председателят на Българския хелзинкски комитет напомни, че сходна е била обстановката с роми от кв. " Баталова воденица " в София. Те са били пред прогонване от квартала, само че съдът е дал привременни ограничения това да не се позволява.

През 2012 година съдът реши това дело в интерес на жалбоподателите. То е от делата под интензивно наблюдаване от комитета на министрите и то още не се счита за изпълнено, съобщи Кънев.

Що се отнася до жалбата на 16-имата поданици на Войводиново, той съобщи, че те са измежду най-уязвимите, по тази причина Европейският съд е определил за тях привременни ограничения:

" Те живеят в едни извънредно мизерни условия сега, гетото на гетото на квартал " Столипиново " - ул. Крайречна.

Примерно едно от тия фамилии е от осем членове с шест деца, а дамата е бременна със седмо и всеки миг се чака да роди. Всички те живеят в една стая - десетина квадратни метра стаичка. С външна тоалетна, която се употребява от още 30 други поданици на това кварталче. С една външна чешма, която се пуска и се стопира с клещи ".

Кънев описа и за друго семейство с бебе, родено през юни предходната година, което сега е в болничното заведение в Пловдив с бронхопневмония:

" Община Марица твърди, че няма никакви общински жилища. Затова не е разгледала и жалбите на хората от Войводиново ", сподели още Красимир Кънев. Той изясни също, че предмет на делото в Страсбург в действителност е прогонването на хората от Войводиново, преди да им са обезпечени жилища, където да се настанят.

Очакваме до година делото да завърши с решение, съобщи Красимир Кънев и добави, че компенсацията ще го плащаме всички ние.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР